Τάκης Λουκανίδης: Η ζωή στο ορφανοτροφείο, η απώλεια που τον τσάκισε, η μετανάστευση στην Αφρική και το μοιραίο έμφραγμα στα 80

Τάκης Λουκανίδης: Από την ποδοσφαιρική καριέρα μέχρι και την ερωτική μετανάστευση, όλα τα στοιχεία που δεν γνωρίζατε για τον διεθνή ποδοσφαιριστή

Στην Δράμα το 1937 γεννήθηκε ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Λουκανίδης, ο οποίος το 2018 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, έχοντας υποστεί έμφραγμα.

Ήταν 5 αδέλφια ο Χαράλαμπος, ο Θανάσης, ο Τάκης ,η Κωσταντίνα ,κα η Σοφία. Οι Βούλγαροι κατακτητές το 1942 κρέμασαν τον πατέρα της οικογένειας Γιώργο Λουκανίδη. Έτσι ο Τάκης για να μπορέσει να σπουδάσει μπήκε στο Ορφανοτροφείο της Δράμας και έβγαλε το Δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια ανάλογα με τις επιδώσεις του κάθε μαθητή τα προωθούσαν σε άλλο Ορφανοτροφείο έτσι ο Τάκης πήγε στο Ορφανοτροφείο της Κομοτηνής και σπούδαζε στην Γεωπονική σχολή Γεωπόνος. Παράλληλα έφτιαξε μια ομάδα την ΑΕ Ορφανοτροφείου και παίζανε με τα γύρω χωριά. Ο Τάκης Λουκανίδης ξεκίνησε να παίζει τερματοφύλακας, αλλά δεν του πολυάρεσε γιατί η μπάλα παιζόταν από την σέντρα και κάτω και δεν συμμετείχε στο παιχνίδι. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει θέση με αυτήν του σέντερ-φόρ. Ένας καθηγητής του πού τον παρακολουθούσε τον συμβούλεψε να υπογράψει το πρώτο του δελτίο στην ΑΕΚ Κομοτηνής με την προϋπόθεση όταν θα τελείωνε την σχολή να πήγαινε αυτόματα στην Δόξα Δράμας που ήταν και το όνειρο του. Όμως ο Τάκης βγαίνει πτυχιούχος Γεωπονικής και η ομάδα του αρνείται να τον δώσει στην Δόξα Δράμας διότι η εξέλιξη του ήταν μεγάλη και τον ζητούσαν πολλές ομάδες. Μετά από μεγάλες πιέσεις ακόμα και από την μητέρα του έγινε η μεταγραφή με επεισοδιακό τρόπο.

Τάκης Λουκανίδης: Η μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο

Δεν έχει ξαναγεννηθεί ποδοσφαιριστής στον πλανήτη να παίζει και τις 11 θέσεις με την ίδια επιτυχία από 8 μέχρι το 10 σε απόδοση. Μάλιστα όπως σχολιάζει η ιστοσελίδα koinoniki.gr ο τρόπος που απέκρουε την μπάλα όταν έπαιζε σεντερ-μπάκ είχε ένα στιλ αρχοντιάς.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ Κομοτηνής και το 1955 υπέγραψε στη Δόξα Δράμας. Στα πέντε χρόνια του στον σύλλογο γνωρίζει στιγμές δόξας, που παρόμοιες δεν είχε ζήσει ως τότε επαρχιακό σωματείο, αφού οι «μαυραετοί του Βορρά» φτάνουν τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Μάλιστα, όπως αναφέρει και η wilkipedia το 1958 έγινε ο μόνος παίκτης εκτός ΠΟΚ που κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας για το παιχνίδι του Κυπέλλου Εθνών με την πανίσχυρη Γαλλία των Φοντέν και Κοπά.

Ο ίδιος είχε πει σχετικά: «Στη Δόξα Δράμας είχα προπονητή τον Νίκο Πάγκαλο και τον έλεγα «πατερούλη» είχα χάσει τον πατέρα μου από 5 χρ. κάθε Κυριακή τον ρωτούσα «πατερούλη τι θέση θα παίξω σήμερα? μου έλεγε σήμερα Τακούλη μου έτσι με έλεγε θα παίξεις έξω αριστερά γιατί ο Βασιλάκης Ιωάννου είναι τραυματίας, τούμπες έκανα από την χαρά μου. Την επόμενη Κυριακή πάλι δεν ήξερα σε πιά θέση θα έπαιζα ερχόταν ο προποντής Τακούλη μου σήμερα θα παίξεις τερματοφύλακας γιατί ο Σαμλίδης έχει κτυπήσει στο κεφάλι και δεν μπορεί να παίξει. Την επόμενη η μετά από κανένα μήνα είχαμε τραυματία τον Κουιρουκίδη αυτόν τον σπουδαίο σέντερ-φόρ που αργότερα πήγε στον ΠΑΟΚ και άφησε εποχή, και έπαιρνα την φανέλα με το Νο 9. Αυτό γινόταν και στον Παναθηναικό ξεκινούσα σεντε μπάκ η στα χάφ και αν ο Παναθηναϊκός αργούσε να σκοράρει μου έγνεθε ο Μπόμπεκ με το χέρι του να βγω στην επίθεση».

Αξίζει δε να τονιστεί πως ο Τάκης Λουκανίδης αγωνίστηκε 50 φορές με τα χρώματα της Δόξας Δράμας σκοράροντας 13 τέρματα ενώ με την Παναθηναϊκό κατέγραψε 142 συμμετοχές και 59 γκολ.

Το 1962 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο αγωνίστηκε για επτά χρόνια, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Μάλιστα, ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας του αήττητου πρωταθλήματος την σεζόν 1963-64. Σε 142 αγώνες στην Α΄ Εθνική με τον Παναθηναϊκό σκόραρε 59 φορές και άλλες 12 στο Κύπελλο.

Έκλεισε την καριέρα του στον Άρη, με τον οποίο αγωνίστηκε σε 45 αγώνες έχοντας οκτώ γκολ ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο το 1970. Συμμετείχε σε 23 αγώνες της Εθνικής Ελλάδας (1958-1967) και σκόραρε 3 φορές. «Σταμάτησα το ποδόσφαιρο το 1970 σε ηλικία 33 ετών. Ασχολήθηκα πολλά χρόνια με το κατάστημα του ΟΠΑΠ. Ακολούθησα και το επάγγελμα του προπονητή με θητεία στην Δόξα Δράμας που είχε πέσει στη Β Εθνική από το 1965 και στην περίοδο 1979-80 που την ανέλαβα εγώ ανέβηκε στην Α Εθνική κατηγορία και παρέμεινε μέχρι το 1987 .Επίσης πέρασα και από τον πάγκο του Πανσσεραικού. Είχα αναλάβει και προπονητής μαζί με τον αδερφό μου Θανάση Λουκανίδη την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα του Κώστα Γκλίβανου διαγράφοντας αξιοπρόσεχτη πορεία την σεζόν 1988-89».

Τάκης Λουκανίδης: Η προσωπική ζωή, οι αντιρρήσεις των γονέων και η απόφαση να μεταναστεύσει

Στο μεσοδιάστημα γνώρισε τη σύζυγό του, την Άννη, αλλά επειδή δεν τον ήθελαν οι δικοί της αναγκάστηκαν να φύγουν στη Νότια Αφρική το 1965, όπου αγωνίστηκε και εκεί.

Τάκης Λουκανίδης: Ο άδοξος και πρόωρος θάνατος του αδελφού του

Η στιγμή που διέλυσε τον Τάκη Λουκανίδη ήταν ο θάνατος του γιου του, Γιώργου, σε ηλικία 31 ετών, τον Αύγουστο του 1998, σε τροχαίο δυστύχημα, στη λεωφόρο Μαρκόπουλου-Ωρωπού. Ο Γιώργος Λουκανίδης ήταν γυμναστής, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στην εκπομπή «Πρωινός Καφές».

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»