Τάσος Γιαννόπουλος: Ο «Κίτσος», που άφησε εποχή στο ελληνικό σινεμά και ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 46 ετών

Τάσος Γιαννόπουλος: Ο «Κίτσος», που άφησε εποχή στο ελληνικό σινεμά και ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 46 ετών

Τάσος Γιαννόπουλος: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του

Το 1931 γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Τάσος Γιανόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή από κίρρωση του ήπατος στις 8 Νοεμβρίου 1977, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Ο ίδιος άφησε εποχή με το ρόλο του Κίτσου στις ταινίες που συμμετείχε. Μοναδικός στο είδος του, έστειλε το «βλαχαδερό» του στα ουράνια της ελληνικής φιλμογραφίας χαρίζοντάς μας έναν λαϊκό ήρωα που είχε έρθει για να μείνει.

Μεγάλος μετρ της φαρσοκωμωδίας, ανακάτεψε βλάχους και τσαρούχια. Γέννησε έναν τύπο που κάνει μονίμως γκάφες για να πετύχει τους σκοπούς του.

Άσος στους αυτοσχεδιασμούς, συχνά είναι ο μόνος που διασώζεται στις ταινίες του. Μίμος απίστευτος, μπορούσε να μιμηθεί τις φωνές όλων των ιερών τεράτων του ελληνικού σινεμά. Του αναγνώριζαν όλοι οι μεγάλοι του πανιού και του σανιδιού. Και καθώς είχε συνεργαστεί με όλους, έκανε πια τους πάντες, σκαρώνοντας πλάκες μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος δεν έμενε βέβαια μόνο στη φωνή, καθώς μπορούσε να κοπιάρει όλα τα χαρακτηριστικά και τις χειρονομίες των «θυμάτων» του, αναπαράγοντάς τα με κέφι, μπρίο και μαεστρία.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι η ταινία «Ο μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς», όπου ντουμπλάρει Αυλωνίτη και Σταυρίδη και κανείς δεν κατάλαβε ποτέ τη διαφορά. Μόνο αν το ξέρεις και δεις το φιλμ κάτω από αυτό το πρίσμα θα διακρίνεις μικροδιαφορές στη χροιά του Σταυρίδη. Μιας και Αυλωνίτη έκανε καλύτερα και από τον ίδιο τον Αυλωνίτη.

Κι έτσι κατάφερνε να κλέψει τη λάμψη των πρώτων και να τραβά τα φλας, διαθέτοντας ταυτοχρόνως άφθονο ταλέντο και υποκριτική δεινότητα.

Με τη μόνιμη παρτενέρ του στις ταινίες που έκανε τον Κίτσο και σύζυγό του Λίζα Αλεξίου. Ο Τάσος Γιαννόπουλος έπλασε έναν αυθεντικό λαϊκό τύπο που ξεδίπλωσε ξεκαρδιστικά σε 14 φιλμ. Δυστυχώς έφυγε από τον κόσμο πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Δεν πρόλαβε να φανερώσει περισσότερες πτυχές του πολύπλευρου ταλέντου του.

Πρόλαβε πάντως να γνωρίσει την επιτυχία και να αγαπηθεί πολύ από το κοινό.

Τάσος Γιαννόπουλος: Ο «Κίτσος», που άφησε εποχή στο ελληνικό σινεμά και ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 46 ετών

Τα πρώτα χρόνια του Τάσου Γιαννόπουλου

Ο Τάσος Γιαννόπουλος γεννιέται το 1931 στη Μεσσηνία και από μικρός θέλει να γίνει ηθοποιός. Είναι εξάλλου μίμος και σκαρώνει συνεχώς φάρσες στο σχολείο. Έτσι διασκεδάζει τους συμμαθητές και τους δασκάλους.

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο θα έρθει το 1958. Όταν του εμπιστεύτηκαν ένα μικρορολάκι στο μελόδραμα «Το κορίτσι της αμαρτίας». Από το πανί θα μεταπηδήσει μάλιστα στο σανίδι, καθώς το θεατρικό του ντεμπούτο θα έρθει την επόμενη χρονιά.

Κομμένος και ραμμένος για κωμωδία και επιθεώρηση. Δεν του πήρε πολύ να σκαρώσει τον δαιμόνιο επαρχιώτη που κατεβαίνει στην Αθήνα αναζητώντας την τύχη του. Και βρίσκεται μονίμως μπλεγμένος σε απρόοπτες καταστάσεις.

Στις δύο σχεδόν δεκαετίες που ακολουθούν μέχρι να φύγει αιφνιδίως από τη ζωή, θα προλάβει να πάρει μέρος σε δεκάδες θιάσους. Θα συνεργαστεί στο σανίδι με όλους τους μεγάλους, τους οποίους μιμούνταν φυσικά στα παρασκήνια.

Με τον Σταυρίδη διατηρούσε μάλιστα σχέση μέντορα-μαθητή. Ο κορυφαίος κωμικός μας απολάμβανε ιδιαίτερα τις μιμήσεις του Γιαννόπουλου. Ιδιαίτερα όταν αυτός έκανε τον ίδιο τον Σταυρίδη. Από το λεγόμενο ελαφρύ θέατρο ξεπήδησε φυσικά αστέρας πρώτου μεγέθους. Το κοινό συνέρρεε για να δει τις νέες περιπέτειες του «βλαχαδερού» του.

Έπαιξε σε αμέτρητες ταινίες κάθε χρόνο, πριν ακόμα ανακαλύψει τον Κίτσο του. Μέχρι το 1967 και το ανεπανάληπτο «Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη», ο Τάσος Γιαννόπουλος είχε ήδη εμφανιστεί σε καμιά πενηνταριά ταινίες. Ξεχωρίζουν αρκετοί χαρακτηριστικοί ρόλοι που θα τον μετατρέψουν σε έναν από τους παραγωγικότερους δευτερορολίστες του ελληνικού σινεμά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εμφανίσεις του στα φιλμ «Του Κουτρούλη ο γάμος» (1962), «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» (1962), «Γαμπρός για κλάματα» (1962). «Το μεγάλο αμάρτημα» (1963), «Οι τουρίστες» (1963), «Ο καταφερτζής» (1964), «Η σωφερίνα» (1964). «Διαζύγιο αλά ελληνικά» (1964), «Γάμος αλά ελληνικά» (1964), «Ήταν όλοι τους κορόιδα» (1964), «Μερικές το προτιμούν χακί» (1965) και «Οι κυρίες της αυλής» (1966).

Τάσος Γιαννόπουλος: Ο «Κίτσος», που άφησε εποχή στο ελληνικό σινεμά και ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 46 ετών

Ο ρόλος του Τάσου Γιαννόπουλου και ο «Κίτσος» που άφησε εποχή

Από το 1967, όταν θα έρθει στην κινηματογραφική ζωή ο Κίτσος, ο Γιαννόπουλος θα γίνει πρωταγωνιστής. Φιλοτεχνώντας έναν από τους αυθεντικότερους λαϊκούς ήρωες του τόπου μας. Ο Κίτσος από τη Γαστούνη πιάνει δουλειά σε σουβλατζίδικο στο «Κίτσος, μίνι και σουβλάκι» (1968). Κάνει τα παλαβά του στον «Κίτσο και τ’ αδέλφια του» (1968). Φορά τα τσαρούχια του στο «Ένας ιππότης με τσαρούχια» (1968). Αυτοσχεδιάζει αβέρτα στο «Έμπαινε Κίτσο» (1968), κλείνει το μάτι στο παγκόσμιο σινεμά στο «Για ένα ταγάρι δολάρια» (1969). Παντρεύεται στο «Γαμπρός από τη Γαστούνη» (1969). Ξαναφορά τα θρυλικά πατούμενα στο «Ένας χίππυς με τσαρούχια» (1970). Διασκεδάζει με την καρδιά του στο «Ένας Κίτσος στα μπουζούκια» (1970).

Μόνιμη παρτενέρ του ήταν η σύζυγός του Λίζα Αλεξίου (η Ζέτα του Κίτσου), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Ο Κίτσος έκανε 14 ταινίες και διέτρεξε όλο το κινηματογραφικό φάσμα, από την μπουρλέσκ κωμωδία μέχρι και το μελόδραμα.

Ο ηθοποιός και διασκεδαστής δεν εξαντλήθηκε βέβαια στον Κίτσο. Στο ενεργητικό του έχει τα ιδιαίτερα από κάθε άποψη φιλμ «Ο καουμπόη του Μεταξουργείου» (1971). Και «Ο Πούσκας των Πετραλώνων» (1972). Αλλά και την πλέον αξιόλογη ταινία που απέδωσε η μακροχρόνια συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπακώστα. Τον φοβερό «Πατούχα» (1972). Εκεί ο Γιαννόπουλος θα παίξει τον Μανωλιό, ένα Κρητικόπουλο σωστό αγρίμι που το μόνο που ξέρει είναι να βόσκει πρόβατα. Με φόντο την τουρκοκρατούμενη Κρήτη.

Μέχρι το 1977 που θα φύγει από τη ζωή, πρόλαβε να παίξει σε τέσσερις ακόμα ταινίες. («Το πιο γρήγορο μπουζούκι» – 1973. «Όλοι θα ζήσουμε» – 1974. «Άγουρη σάρκα» -1974. «Μπουζάνκα αλά ελληνικά» – 1975). Στέλνοντας τον συνολικό αριθμό των φιλμ που πήρε μέρος σε περισσότερες από 60 παραγωγές! Αλλά και μια τηλεοπτική σειρά, «Το παλιό το κατοστάρι», που προβλήθηκε το 1974 από την ΥΕΝΕΔ.

Τάσος Γιαννόπουλος: Ο «Κίτσος», που άφησε εποχή στο ελληνικό σινεμά και ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 46 ετών

Τάσος Γιαννόπουλος: Το αιφνίδιο τέλος

Όταν δεν έπαιζε στο θέατρο και δεν έκανε ταινίες, ο Γιαννόπουλος εμφανιζόταν σε κέντρα διασκέδασης, κάνοντας παρλάτες, σκετς και τις περιβόητες μιμήσεις του, που τον είχαν στείλει κατευθείαν στην καρδιά του ελληνικού κοινού…

Το αστείρευτο πραγματικά κωμικό ταλέντο του Γιαννόπουλου δεν είχε προλάβει να βγάλει όλους τους άσους από το μανίκι του, καθώς χτυπήθηκε από κίρρωση του ήπατος και νοσηλεύτηκε για λίγες μέρες σε κλινική της Κυψέλης, πριν κλείσει τα μάτια του στις 8 Νοεμβρίου 1977 , όντας μόλις 46 ετών.

Έφυγε από τον κόσμο σε μια εποχή που η καριέρα του βρισκόταν στον κολοφώνα της και ο ίδιος γνώριζε νέες δόξες. Κηδεύτηκε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του Λίζα Αλεξίου και τις δυο του κόρες, Λίντα και Χαρά, αλλά και τον πάντα κατεργάρη και τζαναμπέτη Κίτσο του.

Ο Κίτσος από τη Μεσσηνία άφησε τη δική του ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο.

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα