Ανατροπή των δεδομένων στο «θρίλερ της Αμαλιάδας»
Κενά στο σενάριο της «μαζικής δολοφονίας» των 5 παιδιών από την 24χρονη – Οι ιατροδικαστές αποδίδουν τους θανάτους σε παθολογικά αίτια – Τι προκύπτει από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Κανένα απτό, συγκεκριμένο στοιχείο ότι η 24χρονη Ειρήνη Μ. δολοφόνησε πέντε παιδιά την περίοδο 2014-2024 – σύμφωνα με το σενάριο που έχει αναπτυχθεί έπειτα από δημόσιους ισχυρισμούς ιδιωτών – δεν έχει ως τώρα η ΕΛ.ΑΣ. που ερευνά τον τελευταίο μήνα το επονομαζόμενο «θρίλερ της Αμαλιάδας».
Μάλιστα, οι αξιωματικοί των αρχών ασφαλείας και δικαστικοί θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», αυτή η υπόθεση που απασχολεί το τελευταίο δίμηνο την κοινή γνώμη τελικώς να είναι αποτέλεσμα της δημόσιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την ενοχή της 24χρονης.
Δεν ευσταθούν οι «διαβεβαιώσεις»
Στελέχη των Αρχών επισημαίνουν μιλώντας στο «Βήμα» πως οι δημόσιες πρωτοφανείς «διαβεβαιώσεις» στενών συγγενών της Ειρήνης ότι σκότωσε τα παιδιά της, ότι ήταν πρωταγωνίστρια διαφόρων επεισοδίων, ότι προχωρούσε σε «εικονικούς γάμους» ή συμμετείχε σε εμπόριο βρεφών είτε δεν ευσταθούσαν είτε δεν είχαν καμία σημασία για την ερευνώμενη υπόθεση των θανάτων των πέντε παιδιών.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της Κατεχάκη επισημαίνουν πως «ίσως κάποιοι παραπλανήθηκαν και πίστεψαν εσφαλμένα ότι η υπόθεση της 24χρονης Ειρήνης Μ. είναι μια επανάληψη της δραματικής υπόθεσης της Πάτρας που είχε αναδειχθεί προ διετίας με τα τρία νεκρά κορίτσια της ίδιας μητέρας, η οποία και καταδικάστηκε σε ισόβια. Όμως δεν μπόρεσαν να διακρίνουν ότι η τωρινή υπόθεση είχε εντελώς διαφορετικά δεδομένα και παρασύρθηκαν σε σημαντικά λάθη».
Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να δηλώνουν στο «Βήμα» ότι «διεξάγεται μια ιδιόμορφη έρευνα όχι για να εντοπιστεί ο δράστης αλλά για το αν υπάρχουν τελικώς εγκληματικές ενέργειες. Το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας δεν επιβεβαιώνεται και φαίνεται να απομακρύνεται καθαρά». Ωστόσο, όπως εξηγούν, θα είναι κρίσιμη και η κατάθεση που θα δώσει στις Αρχές σε λίγες ημέρες η ίδια η 24χρονη.
Όπως είναι γνωστό λοιπόν, οι πέντε αυτοί θάνατοι που ερευνώνται από τις Αρχές είναι η υπόθεση του 2014 στο Αργος της αδελφής της 24χρονης (όταν αυτή ήταν 14 ετών), του 2021 του μωρού μιας φίλης της 24χρονης την ώρα που δηλώνεται ότι ήταν μόνη μαζί του στην Πάτρα όταν αυτό άρχισε να εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης ερευνώνται ο θάνατος το 2022 στην Πάτρα του πρώτου παιδιού της Ειρήνης, ο θάνατος το 2023 του δεύτερου παιδιού της 24χρονης στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και ο θάνατος το 2024 ενός άλλου μωρού στην Αμαλιάδα που επίσης φέρεται να επιτηρούσε η Ειρήνη.
Η εξέλιξη των ανακρίσεων
Όπως παρουσιάζει λοιπόν «Το Βήμα της Κυριακής», στις περίπου 30 καταθέσεις που έχουν ληφθεί από μέλη των οικογενειών των πέντε παιδιών ή άλλα πρόσωπα περιλαμβάνονται μόνο εκτιμήσεις, εικασίες για την εξέλιξη των γεγονότων, αβάσιμες κατηγορίες και ασαφείς περιγραφές συμβάντων. Όπως εξάλλου και αντιφατικές αναφορές που δεν μπορούν να αποτελούν, σε καμία περίπτωση, στοιχειώδη απόδειξη μιας κοινής εγκληματικής ενέργειας για τα πέντε παιδιά. Σε πολλές από αυτές δίνεται η αρχική εντύπωση ότι η 24χρονη «ήταν μόνη μαζί με τα παιδιά, που αιφνιδιαστικά παρουσίασαν προβλήματα υγείας και απεβίωσαν». Ωστόσο, σε τουλάχιστον δύο από αυτούς τους θανάτους υπήρχαν και άλλα άτομα παρόντα πέρα από την 24χρονη, ενώ για τρία από τα παιδιά είναι δεδομένο ότι αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, νοσηλευτές και γιατροί του νοσοκομείου Παίδων στο οποίο απεβίωσε ένα από τα παιδιά (το δεύτερο της Ειρήνης Μ.) δηλώνουν με σχετική βεβαιότητα ότι αυτό είχε σημαντικά προβλήματα υγείας και ότι δεν υπήρχε πιθανότητα η επιτηρούμενη 24χρονη να προχώρησε σε εγκληματική ενέργεια. Επίσης, σε τρεις από αυτές τις υποθέσεις (του θανάτου της αδελφής της Ειρήνης Μ. το 2014, του μωρού που πέθανε το 2021 στην Πάτρα αλλά και του τελευταίου παιδιού που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα) οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής της Ειρήνης Μ. στους θανάτους διατυπώθηκαν με καθυστέρηση από τρεις μήνες έως… δέκα χρόνια!
Επιπλέον, αρχικά η μητέρα του τελευταίου παιδιού στην Αμαλιάδα επέρριπτε κατηγορίες για τον θάνατο του παιδιού της στους γιατρούς του τοπικού νοσοκομείου και ακολούθως στην 24χρονη. Ακόμα, από στοιχεία στις αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού ανέκυψε ότι ίσως ο θάνατός του προήλθε κατά πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που περιγράφουν οι οικείοι του.
Τι λένε οι πέντε ιατροδικαστικές εκθέσεις
Ωστόσο το πιο καθοριστικό στοιχείο είναι ότι οι πέντε ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους θανάτους αυτών των παιδιών τούς αποδίδουν σε παθολογικά αίτια. Οι τρεις από αυτές τις εκθέσεις ισάριθμων παιδιών αποδίδουν τους θανάτους τους σε «διάμεση πνευμονίτιδα». Σχετικά με αυτά, έμπειροι ιατροδικαστές επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτή να προκληθεί από εξωτερικό αίτιο, εγκληματική ενέργεια. Η πνευμονίτιδα οφείλεται σε χρόνια φθορά των πνευμόνων κυρίως από παραμελημένες λοιμώξεις του αναπνευστικού».
Ακόμα, δύο από τα παιδιά παρουσίαζαν επιληπτικές κρίσεις. Και ανάμεσα σε αυτά είναι εκείνο που απεβίωσε στο νοσοκομείο Παίδων. Επιπλέον, ο τελευταίος από αυτούς τους θανάτους, του 15 μηνών Παναγιωτάκη τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα, αποδίδεται από την ιατροδικαστική εξέταση σε εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που είχε το άτυχο μωρό στο έντερο (απονέκρωση και συμπτώματα ειλεού), κάτι που εξηγεί απόλυτα τους εμετούς και τους πόνους που είχε τα τελευταία 24ωρα προ του θανάτου και τον λόγο για τον οποίο έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη των αρχών ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση της λήψης των καταθέσεων θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρχει εγκληματική ενέργεια στο «θρίλερ της Αμαλιάδας» με βάση ορισμένα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και αλλού ή ακόμα και στην περίπτωση της «εταιρείας δολοφόνων» που είχε αποκαλυφθεί στη χώρα μας το 1987. Σύμφωνα με σχετικές ιατρικές μελέτες «οι ασφυκτικοί θάνατοι λόγω εγκληματικής ενέργειας σε παιδιά μέχρι τριών ετών και σε άτομα εξαιρετικά μεγάλης ηλικίας δεν αναδεικνύουν στις περισσότερες περιπτώσεις σχετικές ενδείξεις και δεν γίνονται αντιληπτές. Τα ευρήματα της νεκροψίας σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι ελάχιστα και μη ειδικά».
Επανεξέταση με βάση παλαιές υποθέσεις
Η επανεξέταση της υπόθεσης θα γίνει με βάση τα δεδομένα περίπου 10-15 ποινικών υποθέσεων στο εξωτερικό και στη χώρα μας, στις οποίες αρχικά οι θάνατοι βρεφών αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια – χωρίς μεγάλη σαφήνεια – και ακολούθως υπήρξαν ομολογίες από μητέρες και άλλα πρόσωπα ότι τα είχαν σκοτώσει διά ασφυξίας.
Αντίστοιχες περιπτώσεις υπήρξαν σε δολοφονίες ηλικιωμένων, όπως εκείνη της «εταιρείας δολοφόνων» που είχαν προχωρήσει τη δεκαετία του ’80 στην πλαστογράφηση των διαθηκών των έξι-επτά ηλικιωμένων στόχων τους και ακολούθως στη δολοφονία τους με μεθόδους που προσομοίαζαν στις συνθήκες ενός φυσιολογικού θανάτου.
Την περίοδο εκείνη αυτή η υπόθεση είχε χαρακτηριστεί «βατερλό» των ιατροδικαστών, με έναν από τους θανάτους των άτυχων ανθρώπων να αποδίδεται σε… τροχαίο ατύχημα (επειδή οι δράστες αφού σκότωσαν διά ασφυξίας μια γυναίκα πέταξαν το άψυχο σώμα της κοντά σε έναν δρόμο) ή σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Πάντως, ιατροδικαστές σήμερα επισημαίνουν ότι μια συνολική αμφισβήτηση των πέντε πραγματογνωμοσυνών στην υπόθεση της Αμαλιάδας, με τη λογική των «αόρατων δολοφονιών που… κρύβονται πίσω από καθαρές ιστολογικές και παθολογικές εξετάσεις» είναι παρακινδυνευμένη και ίσως υπάρξουν παρενέργειες με αμφισβητήσεις χιλιάδων άλλων ιατροδικαστικών πορισμάτων.
Πηγή: TO BHMA