«Θεία Λένα»: Η ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών

«Θεία Λένα»: Η αγαπημένη φωνή του ραδιοφώνου

Η γυναίκα που μέσα από το ραδιόφωνο κατάφερε να φτάσει σε πολλές οικογένειες και χάρη στην σκληρή της δουλειά, κατάφερε να “μεγαλώσει” γενιές και γενιές παιδιών.

Πρόκειται για την Αντιγόνη μεταξά, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, το 1936. Έπειτα από έξι χρόνια ανέλαβε την «Ώρα του παιδιού». Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι και υποκριτική τέχνη στη δραματική σχολή του Ωδείου στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Θεία Λένα” και την επιτυχία στο ραδιόφωνο

Αργότερα, εργάστηκε ως καθηγήτρια. Το 1925 ανέλαβε πρωταγωνίστρια στο θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά και στα «Διονύσια» του Αιμίλιου Βεάκη. Το 1933 ίδρυσε το «Θέατρο του παιδιού», ή «Παιδικό θέατρο», που λειτούργησε έως τον Απρίλιο του 1941. Το 1938 άρχισε να εργάζεται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών.

Το 1942 μέχρι το 1966 ήταν διευθύντρια της καθημερινής «Ώρας του Παιδιού». Πραγματοποίησε πολλές παιδικές εκπομπές με τίτλο «Η ώρα του παιδιού» χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Θεία Λένα». Το 1967 συνέχισε στη τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ.

Η κυρία Κροντηρά – Κατσούφη ανέφερε «Έχω πάντα στο μυαλό μου την εικόνα της. Θυμάμαι τα παιχνίδια μας, τις ώρες που περνούσαμε μαζί στους ραδιοθαλάμους. Μου έκαναν πάντοτε εντύπωση οι πρωτοποριακές ιδέες και ο δυναμισμός της. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν να κρατήσουν το πατρικό τους όνομα πλάι στο όνομα του συζύγου τους».

«Η ιδέα για το νέο της όνομα ανήκε στον Γιάννη Βουλπιώτη, τότε διευθυντή του ΕΙΡ, και στον σύζυγό της, τον ραδιοσκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά. Δόθηκε σε αντιπαράθεση με τη «θεία Μπέρτα» του γερμανικού ραδιοφώνου και με το δεδομένο ότι ο πατέρας της ονομαζόταν Κωνσταντίνος».

Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια εργάστηκε η Αντιγόνη Μεταξά στο ραδιόφωνο. Συνολικά, έκανε 4500 εκπομπές. Κάθε πρωί, στις εννέα παρά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας άκουγαν την εκπομπή της. Έβγαλε επίσης 18 δίσκους με παραμύθια.

Από τη δεκαετία του ’60 έως το 1971 έκανε πρωινές εκπομπές στην ΥΕΝΕΔ. Μετά το θάνατό της, οι εκπομπές της, παίχτηκαν σε επανάληψη για μία δεκαετία. Σαν συγγραφέας έγραψε περισσότερα από πενήντα παιδικά έργα.

Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε, με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, μνημονεύεται στο πάρκο απέναντι από το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» σε μια μαρμάρινη πλακέτα.

Related posts

Το βράδυ των Χριστουγέννων γονάτισε μπροστά στο εικονοστάσι, πες ψιθυριστά αυτή την προσευχή και θα νιώσεις το… θαύμα Του

Έμειναν με ανοιχτό το στόμα: “Δίδαξε” τσιφτετέλι η Μαρία Μπεκατώρου, σείστηκε το στούντιο με τις φιγούρες της

«Όσκαρ στην Κοραλία Καράντη»: Ανατρίχιασε όλη η Ελλάδα με το συγκλονιστικό φινάλε του Famagusta