Τίποτα δεν πάει χαμένο: Το έξυπνο κόλπο για να μη μουχλιάσει ποτέ ξανά το τυρί στο ψυγείο σας

Τυρί: Ο σωστός τρόπος συντήρησης για να μην το πετάξετε ξανά

Πολλές φορές έχει τύχει να ξεχάσουμε ακάλυπτο το τυρί στο ψυγείο και να καταλήγουμε να το πετάμε. Όμως τίποτα δεν θα πάει χαμένο αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία. Αν τα ανοίξουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε:

*Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα (αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό τάπερ θα πρέπει να βάλουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες), και είναι σκόπιμο να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

*Τα τυριά δεν πρέπει να ανακατεύονται στα τάπερ, αν για παράδειγμα βάλουμε το ροκφόρ μαζί με την γκούντα είναι πιθανό να αποκτήσει σύντομα και η γκούντα τη μούχλα του ροκφόρ. Ούτε όμως πρέπει να φυλάμε μαζί τα μαλακά τυριά (π.χ. φέτα) που έχουν υψηλή οξύτητα με τα σκληρά τυριά (π.χ. κεφαλογραβιέρα) αφού το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

*Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κόρα (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα φυλάμε στο ψυγείο μας παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε, αν η κόρα δεν τρώγεται βέβαια μαζί με το εσωτερικό (π.χ. παρμεζάνα). Επίσης δεν είναι σκόπιμο να βγάζουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, σεβρ κλπ.) από αυτές παρά μόνο όταν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε.

Τα υπόλοιπα είδη τυριού και οι τρόποι συντήρησης τους

*Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ δυνατή γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι για όσο διάστημα είναι στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα.

*Τα λευκά τυριά, που είναι και αλμυρά, μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Μπορούμε όμως και να τα διατηρούμε μέσα σε γάλα ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους. Επίσης, τη φέτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε άλμη που φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής: Βράζουμε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο σε καθαρό δοχείο και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

*Το τυρί που έχουμε σκοπό να τρίψουμε, π.χ. για να το προσθέσουμε στα μακαρόνια, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και να το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

*Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»