Τραχανάς: Το παραδοσιακό προϊόν με τα τεράστια οφέλη
Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά προϊόντα στην χώρα μας. Αυτό το παραδοσιακό προϊόν εκτός από ότι είναι πεντανόστιμο κρύβει και μεγάλη θρεπτική αξία.
Από εκεί και πέρα, διαθέτει λίγες θερμίδες, ενώ εμπεριέχει χαμηλά λιπαρά. Η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά. Επίσης, διεδικεί παράλληλα και τον τίτλο της χώρας, με τα περισσότερα πιάτα, τα οποία τον έχουν ως βάση.
Υπάρχουν δεκάδες είδη τραχανά. Αυτό, διότι μπορεί να είναι γλυκός, ξινός, διαιτητικός, παχυντικός και νηστίσιμος. Μπορεί να είναι φτιαγμένος από πολλά διαφορετικά υλικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ξινός τραχανάς είναι γνωστός και ως ξινόχοντρος στα μέρη της Κρήτης.
Τα διατροφικά στοιχεία του τραχανά
– Φυτικές ίνες
– Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
– Υδατάνθρακες
– Μαγνήσιο
– Φυλλικό οξύ
– Φώσφορο
– Καροτονοειδής λουτεΐνη
– Ασβέστιο
Η παρασκευή του τραχανά
– Αλεύρι
– Αυγά
– Γάλα
– Γιαούρτι
Τα θαυματουργά οφέλη του τραχανά
– Παρέχει ενέργεια
– Αυξάνει τον κορεσμό
– Βοηθά στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης
– Βοηθά στη διαδικασία της πέψης
– Βοηθά την πεπτική υγεία.
– Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
– Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
– Τονώνει το μεταβολισμό
– Τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία
– Είναι πλούσιος σε καροτενοειδή
– Έχει ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες
– Προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση
– Βοηθά το δέρμα, τα μάτια και την καρδιά