Κολλαγόνο: Πως να το εντάξεις μέσα από τροφές στην διατροφή σου
Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό της επιδερμίδας και προσφέρει ελαστικότητα και νεανική όψη, με το πέρασμα των χρόνων όμως… το κολλαγόνο διαλύεται και έτσι το δέρμα χάνει την λάμψη και την φρέσκια όψη του. Τι πρέπει να καταναλώνεις λοιπόν για να διατηρήσεις όσο γίνεται περισσότερο το κολλαγόνο; Πιο αναλυτικά:
Είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα του ανθρώπου. Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I, ο τύπους II και ο τύπος III. Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά.
Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος. Η εμφάνιση των ρυτίδων μαρτυρά την μείωση του κολλαγόνου στον οργανισμό. Για να αντιμετωπίσετε αυτή τη μείωση θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή.
Οι παρακάτω τροφές μπορούν να συμβάλλουν στη μη πρόωρη γήρανση του δέρματος.
10 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που πρέπει να εντάξεις στην διατροφή σου
Ζωμός κρέατος και ψάρια
Ο ζωμός από τα κόκαλα είναι η καλύτερη επιλογή γιατί περιέχει μία βιοενεργή μορφή της πρωτεΐνης που το σώμα μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί αμέσως. Ο σολομός περιέχει ψευδάργυρο και μεταλλικά που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά ενυδατώνουν το δέρμα και φαίνεστε πιο νέες. Είναι καλό να τρώτε σολομό 2 φορές την εβδομάδα.
Λαχανικά
Όλα τα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη που αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Επίσης, η χλωροφύλλη προστατεύει το δέρμα από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου και τις ελεύθερες ρίζες.
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C που βοηθάει τα αμινοξέα να παράγουν προλίνη. Αυτό είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή του κολλαγόνου.
Οι τομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και αυξάνει την σύνθεση κολλαγόνου.
Το αβοκάντο περιέχει βιταμίνη Ε που βοηθάει στην αποτροπή της μείωσης του κολλαγόνου στο σώμα. Επίσης περιέχει ωφέλιμα λιπαρά που κάνουν καλό στο δέρμα και το λάδι του αβοκάντο αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου.
Οι φράουλες, τα μούρα, τα βατόμουρα, τα κράνμπερι, όλα περιέχουν ελλαγικό οξύ που είναι απαραίτητο για το σώμα ώστε να σταματήσει την μείωση του κολλαγόνου λόγω του ήλιου. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C.
Περισσότερες τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο: Αυγά
Τα αυγά περιέχουν από μόνα τους κολλαγόνο. Το σώμα μπορεί να το πάρει κατευθείαν από τον κρόκο. Επίσης, περιέχουν θείο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου και την αποτοξίνωση του συκωτιού. Αυτό σημαίνει πως απομακρύνονται πιο εύκολα οι τοξίνες που καταστρέφουν το κολλαγόνο στο σώμα. Ωστόσο, η υπερβολή ποτέ δεν κάνει καλό – 2-3 αυγά τη μέρα είναι αρκετά.
Σπόροι
Οι κολοκυθόσποροι είναι καλή πηγή ψευδαργύρου και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Οι τηγανισμένοι σπόροι είναι η καλύτερη επιλογή γιατί περιέχουν ακόμα περισσότερες υγιεινές ουσίες.
Οι σπόροι τσίας περιέχουν ω-3 λιπαρά που αυξάνουν την αναζωογόνηση και την ενυδάτωση του δέρματος. Το δέρμα γίνεται πιο λείο. Μπορείτε να τους προσθέσετε στα δημητριακά, τα smoothies ή τις πίτες.
Πάντα η σωστή και υγιεινή διατροφή συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν ο οργανισμός μας λειτουργεί σωστά τότε το αποτέλεσμα φαίνεται και στο δέρμα μας.