Τρύφων Καρατζάς: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, οι κακουχίες στην κατοχή, η σπουδαία καριέρα, ο λόγος που δεν παντρεύτηκε και ο θάνατος το 2019

Τρύφων Καρατζάς: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Το 1935 γεννήθηκε ο Τρύφων Καρατζάς στην Αθήνα και σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως εκφωνητής στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων (1958). Μετά την απόλυσή του από το Στρατό συνέχισε να εργάζεται ως εκφωνητής επί σειρά ετών παράλληλα με τη θεατρική του δραστηριότητα.

Πριν από 24 χρόνια, περίπου ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πετυχημένης σειράς του Mega, «Λαβ Σόρρυ» ενσαρκώνοντας τον πατέρα της Λίλης. Επίσης, είχε πρωταγωνιστήσει και στη σειρά του ΑΝΤ1, Ονειροπαγίδα το 2011. Αυτή την περίοδο συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Οι 12 Ένορκοι», στο θέατρο Αλκμήνη.

Το άστρο του Τρύφωνος Καρατζά φάνηκε ότι θα λάμψει από πολύ νωρίς», όταν έψελνε στην εκκλησία με την τόσο καθάρια φωνή του σε ηλικία 11 χρόνων. Αφού επιβίωσε από τις κακουχίες, μπήκε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με υποτροφία, όπως προείπαμε  έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Πάντειο. Ευτυχώς που κέρδισε την υποτροφία, καθώς οι 25 δραχμές που ήταν τα δίδακτρα τον μήνα θα ήταν δύσκολο να πληρωθούν διαφορετικά. Την πρώτη φορά που οι εφημερίδες έγραψαν το όνομά του, ο πατέρας του επέστρεψε τρέχοντας από το καφενείο και του είπε: «Διάβασαν το όνομά σου στην εφημερίδα. Τι έκανες;» Τελικά αυτό που έκανε ήταν μεγάλη και αξιοπρεπή καριέρα.

Τρύφων Καρατζάς: Τα παιδικά του χρόνια

Ο Τρύφων Καρατζάς είχε πει: Είμαι παιδί της Κατοχής και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής μου, διότι, εκτός από τους κατακτητές, είχαμε πείνα, δυστυχία, σχολεία διαλυμένα.

Με χίλιες προσπάθειες οι καημένοι γονείς μου προσπαθούσαν να συντηρήσουν εμένα και τον αδελφό μου τον Δημήτρη, που είναι τέσσερα χρόνια μικρότερός μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο πατέρας μου πήγε με τα πόδια από την Αθήνα στα Καλύβια, γιατί έμαθε ότι πουλάνε πατάτες, αλλά τελικά γύρισε με δύο αγγούρια. Εγώ όμως ήμουν λιγάκι τυχερός, γιατί είχα μια πολύ ωραία παιδική φωνή, που τη λένε soprano, την οποία έχουν τα παιδιά που βρίσκονται στη χορωδία της Βιένης.

Ο πατέρας μου ο Γιώργος δούλευε για να συντηρήσει την οικογένεια. Η μητέρα μου η Στέλλα από τη Μικρά Ασία θυμήθηκε μια τέχνη που είχαν εκεί, τα σχοινένια παπούτσια, αυτό που λένε εσπαντρίγια, και άρχισε μόνη της να τα κατασκευάζει με σχοινί, χαρτόνι και πανί. Όλη η καλή Αθήνα ερχόταν στην Αλκαμένους για να τα αγοράσει.

Έτσι κατάφερα να μπω στο γυμνάσιο. Το μεράκι της υποκριτικής εμφανίστηκε στα 18 με 19 χρόνια μου, παρότι στο σχολείο ήμουν εκείνος που έλεγε το πρωί την προσευχή και τραγουδούσε τον Γεροδήμο σε κάθε εκδήλωση του γυμνασίου, με τον Αλέκο Φασιανό να παίζει βιολί είχε πει ο αείμνηστος ηθοποιός.

Η επαγγελματική του πορεία και η προσωπική ζωή του Τρύφων Καραντζά

Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ο Τρύφων  Καρατζάς ήταν στο σινεμά στις «Ερωτικές ιστορίες» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην οποία κρατούσε έναν μικρό ρόλο, Συμμετείχε, μεταξύ άλλων στις ταινίες: Ερωτικές ιστορίες (1959), Ο εμποράκος (1967), Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967), Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968), Πληγωμένα νιάτα (1969), Σκιές στην άμμο (1970), Βία & γοητεία (1989), Ζιγκολό (1993), Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο (2001).

Στο θέατρο η πρώτη του παράσταση ήταν «Η δωδέκατη νύχτα». Επί 10 χρόνια συμμετείχε στον θίασο του Κώστα Μουσούρη με μικρούς και μεγάλους ρόλους. Η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν «Οι 12 ένορκοι» στο θέατρο Αλκμήνη.

Ο Τρύφων Καρατζάς είχε πει σε συνέντευξή της :«Δεν είμαι παντρεμένος, έχω εξ αγχιστείας εγγόνια από τον ανιψιό μου. Είμαι μόνος από επιλογή. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν παντρεύτηκα ή έκανα παιδιά. Φέρτε μου έναν που να δουλεύει 57 χρόνια στο θέατρο. Για να δούμε πόσο θα αντέξουν αυτά τα παιδιά. Κάποιοι ξεχωρίζουν και είναι πολύ σημαντικοί, αλλά δεν τους ξέρει κανένας. Έχουν αφοσιωθεί σε αυτό που έδωσα κι εγώ όλη μου τη ζωή που λέγεται υψηλή τέχνη του θεάτρου».

Τρύφων Καρατζάς: Ο θάνατος του ηθοποιού

Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε 60 χρόνια πετυχημένης πορείας στον χώρο της Υποκριτικής, συμμετέχοντας σε πολλές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές επιτυχίες.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή, η Δανάη Μπάρκα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram, στις  17 Ιανουαρίου 2019.

«Αντίο Τρύφωνα Καρατζά. Πάντα θυμάμαι την ευγένειά σου και το χαμόγελό σου στην αυλή του σπιτιού μας» έγραψε η νεαρή ηθοποιός στο μήνυμά της που ανέβασε στο story της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από ενάμιση χρόνο ο Τρύφων Καρατζάς είχε ένα ατύχημα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και να μείνει ένα διάστημα μακριά από το θέατρο.Τότε είχε επανέλθει και όπως είχε δηλώσει: «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το θέατρο. Η υγεία μου έχει βελτιωθεί και περιμένω τη στιγμή που θα επιστρέψω στη σκηνή. Δεν είναι εύκολο να κάθεσαι στον καναπέ. Ο καναπές προμηνύει ότι περιμένεις τον θάνατο».

Related posts

Θα «βρέξει» λεφτά: 2 ζώδια θα έχουν μια επαγγελματική ευκαιρία μια ανάσα πριν το τέλος του 2024

Τα κατάφερε στα 42 της η Έλενα Παπαρίζου: «Ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, χαρά και ενθουσιασμό για όσα θα έρθουν»

Περιμένουν τον.. Άι Βασίλη, Αλεξάνδρα Νικολαΐδου και Ντέμης Νικολαΐδης: Μεγάλες χαρές στο σπιτικό τους, λίγο πριν τα Χριστούγεννα