Βασίλης Αυλωνίτης: Η εγκατάλειψη από τον πατέρα του, η απόπειρα δολοφονίας και το πάθος με τον τζόγο

Της Εύας Ζαχαριάδη

Βασίλης Αυλωνίτης: Η εγκατάλειψη από τον πατέρα του

Ο Βασίλης Αυλωνίτης γεννήθηκε στις 1 Ιανουάριου του 1904, στο Θησείο. Ο πατέρας του ηθοποιού εγκατέλειψε αυτόν και την οικογενειά του, όταν ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας άφησε το σπίτι τους για να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα με την οποία αποκτήσανε πέντε παιδιά μαζί. Η μητέρα του ηθοποιού πέρασε δύσκολες στιγμές για να μεγαλώσει αυτόν και τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Η εγκατάλειψη από τον πατέρα του, ήταν ένα γεγονός που επηρέασε αρκετά τον ηθοποιό και τον έκανε να είναι μελαγχολικός σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συναδέλφων του. Ο μεγάλος ηθοποιός αναγκάστηκε να βγεί στην βιοπάλη πριν τελειώσει το δημοτικό για να στηρίξει την οικογένεια του. Έκανε διάφορα μικροθελήματα όπως κουβάλημα μπαούλων, ράψιμο πορτοφολιών κ.α

Η πορεία του ηθοποιού στον κινηματογράφο είναι μεγάλη. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1929, στην ταινία «Μαρία η Πενταγιώτισσα» σε σκηνοθεσία του Αχιλλέα Μαδρά. Συνολικά έπαιξε σε ογδόντα ταινίες. Οι πιο γνωστές είναι: «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» , «Η ωραία των Αθηνών» , «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο» , «Το Αμαξάκι» , «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» , «Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα» , «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός» , «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας», «Η Σοφερίνα» , «Ο Παράς κι ο Φουκαράς», «Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του», «Ησαΐα χόρευε» .

Η απόπειρα δολοφονίας με στόχο τον Βασίλη Αυλωνίτη

Στις 22 Αυγούστου του ’31, ήταν νύχτα και στο «Περοκέ» επικρατούσε για ακόμα μια φορά το αδιαχώρητο. Όλοι ετοιμαζόντουσαν για να ξεκινήσει η παραστάση. Το έργο θα ξεκινούσε μ’ ένα σκετς που αφορούσε κάποιους υπουργούς. Όταν ο Αυλωνίτης βγήκε στη σκηνή για να παίξει το σκετς, τέσσερις άντρες εφόρμησαν στους ηθοποιούς.

Ένας από τους τέσσερις έβγαλε πιστολί, γεγονός που έδειξε ότι υπήρχε προδιάθεση για να γίνει φονικό. Είχαν βάλει τον Αυλωνίτη ως στόχο. Ο ηθοποιός όταν είδε το όπλο έκανε βήματα προς τα πίσω, κάπου σκόνταψε και για καλή του τύχη έπεσε την ώρα που ο δολοφόνος πυροβόλησε.

Εκείνη την νύχτα τραυματίστηκαν θεάτες και ένας τεχνικός έχασε την ζωή του. Αυτό το περιστατικό τραυμάτισε ψυχολογικά τον ηθοποιό, που θεωρούσε τον εαυτό του υπεύθυνο για την απώλεια της ζώης του τεχνικού. Μαρτυρίες ανέφεραν πως ο Αυλωνίτης, την στιγμή του κακού, το μόνο που μπόρεσε να πεί ήταν «τι φταίω εγώ ρε παιδιά». Ο αγαπημένος μας κωμικός το είχε σαν βάρος στη συνείδηση του, αυτό το περιστατικό για χρόνια.

Το πάθος του Βασίλη Αυλωνίτη

Σε δημοσιεύματα της εποχής, ο Βασίλης Αυλωνίτης περιγράφεται ως τακτικός θαμώνας στον Ιππόδρομο. Είναι χαρακτηριστικό πως η καλή του φίλη και συμπρωταγωνίστρια, Γεωργία Βασιλειάδου, τον είχε πείσει για ένα διάστημα να της δίνει τα χρήματα του για να τα φυλάει. Μέχρι που ο εθισμός του Αυλωνίτη τον άφησε χωρίς χρήματα και ζήτησε τα λεφτά πίσω από την Βασιλειάδου. Τότε μαλώσανε και η μεγάλη ηθοποιός τον αποκαλούσε από τότε «κεφάλα».

Το πάθος του με τον τζόγο τον έκανε να είναι απόμακρος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.Δεν τον ένοιαζε η υγεία του και ζητούσε από συναδέλφους του μικρούς ρόλους ώστε να βγάλει χρήματα και να ικανοποιήσει το πάθος του για τον τζόγο. Ο μεγάλος ηθοποιός είχε χρόνια βρογχίτιδα. Η οποία χειροτέρεψε και εξελίχθηκε σε πνευμονία. Έφυγε από την ζωή στις 10 Μαρτίου του 1970, όταν ήταν μόνο 66 ετών.

Τα αγαπημένα του άλογα τον απογοήτευσαν, αλλά οι θαυμαστές του και οι οικείοι του τον αγαπούσαν, κάτι που τον έκανε να νιώθει ως ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο.

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού