Βλαντιμίρ Πούτιν: Από την φτωχογειτονιά της Αγίας Πετρούπολης στον ρωσικό «θρόνο» – Η αίτηση στη μυστική υπηρεσία KGB και η εντυπωσιακή εξέλιξη

Βλαντιμίρ Πούτιν: Πως έγινε πρόεδρος της Ρωσίας;

Στις 7/10/1952 σε μια φτωχογειτονιά της Αγίας Πετρούπολης, γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η πολιτική καριέρα ξεκίνησε το 1990, όταν προσλήφθηκε στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης.

Στα 16 του, ζήτησε να καταταχτεί στη μυστική υπηρεσία KGB, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Επέστρεψε επτά χρόνια αργότερα, η αίτησή του έγινε δεκτή. Παραιτήθηκε μετά από δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, προσλήφθηκε στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης από τον Ανατόλι Σόμπτσακ. Η συνεργασία τους ήταν στενή.

Ο Πούτιν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων στη δεκαετία του ’90, με εξαγωγές. Όμως, μεταγενέστερα κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε κρατικές πρώτες ύλες για τους υποστηρικτές του καθεστώτος στο εξωτερικό. Τελικά, οι προσπάθειες διερεύνησης δεν κατέληξαν κάπου.

Το 1996, ο Σόμπτσακ έχασε τις εκλογές, ενώ κατηγορήθηκε και για οικονομικά σκάνδαλα. Ωστόσο, ο Πούτιν κατάστρωσε σχέδιο διαφυγής. Η αστυνομία προσπάθησε να τον ανακρίνει, αλλά ο Σόμπτσακ έπαθε καρδιακή προσβολή. Τελικά, κατέληξε από τη Ρωσία, σε νοσοκομείο της Γαλλίας και φυσικά γλίτωσε την ανάκριση.

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο πόλεμος στην Τσετσενία και οι εκρήξεις το 1999

Ο Πούτιν έγινε στενός συνεργάτης του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν στη Μόσχα. Είχε εντυπωσιακή εξέλιξη. Μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να γίνει Πρωθυπουργός (σ.σ. 1999). Ωστόσο, σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στη Μόσχα, με 293 θύματα. Ο Πούτιν απείλησε τους δράστες, λέγοντας «Θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες παντού. Στο αεροδρόμιο, ακόμα και στην τουαλέτα. Θα τους σκοτώσουμε και στην τουαλέτα ακόμα. Τέλος».

Τελικά, 1 Οκτωβρίου του 1999 τα στρατεύματα από τη Ρωσία εισέβαλαν στην Τσετσενία, κηρύσσοντας πόλεμο. Τα θύματα ήταν πολλά, αλλά ο Πούτιν κατάφερε να πάρει τη θέση του Μπόρις Γέλτσιν. Μάλιστα, το 2000 κέρδισε και τις εκλογές.

Πολλά ακούγονται για τις συγκεκριμένες εκρήξεις. Πολλοί θεωρούν πως αυτές ήταν φτιαχτές για να ξεσπάσει πόλεμος στην Τσετσενία και να ανέβει η δημοτικότητα του Πούτιν. Τελικά, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο σενάριο. Όμως, πολλοί από τους ερευνητές, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, είναι νεκροί.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»