Βουλγαρία: Ζήτησαν την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την χώρα
Οι διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Ωστόσο η διαδήλωση στην Βουλγαρία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Καμιά σχέση με την Ελλάδα που είμαστε ο “Ναι σε όλα ενάντια στους Ρώσους” με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ταξίδεψε στη Βουλγαρία το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ, για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση και προφανώς ζήτησε από τη Σόφια να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε όχι.
Βούλγαροι διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στην παροχή όπλων στην Ουκρανία και ζήτησαν την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τη χώρα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας, όπου συναντήθηκαν ο Όστιν και ο Πέτκοφ, για μια κοινή συνέντευξη Τύπου, κυματίζοντας βουλγαρικές και ρωσικές σημαίες, ενώ ακούστηκαν να φωνάζουν «Έξω το ΝΑΤΟ».
??A rally in support of the Russian special operation is taking place in Bulgaria.
— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) March 19, 2022
The crowd chanting "NATO OUT!"
Bulgaria has been a NATO member since 2004. pic.twitter.com/EC611doAdV
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη και την Πίζα της Ιταλίας, όπου ακτιβιστές ενός μεγάλου ιταλικού συνδικάτου, της USB, αντιτάχθηκαν στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.
Ενώ πολλά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να δώσουν όπλα για την Ουκρανία, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν υποστήριξε ιδιαίτερα την ιδέα, με τον Πέτκοφ να απορρίπτει αναφορές ότι η Σόφια συζήτησε το θέμα ως “ψευδείς ειδήσεις”.
«Εργαζόμαστε μαζί για να ενισχύσουμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό δεν έχει συζητηθεί», είπε.
Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, όταν μαζί με πολλά άλλα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης έγινε δεκτή στη συμμαχία
Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, όταν μαζί με πολλά άλλα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης έγινε δεκτή στη συμμαχία μετά τον γύρο διεύρυνσης του «Big Bang» που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου 2002 στην Πράγα.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η συμμαχία θα έθετε τα πλοία και τα αεροσκάφη της σε κατάσταση συναγερμού μαζί με την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ενώ ο Ζελένσκι παρακάλεσε απεγνωσμένα τα δυτικά κράτη να στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν για το Κίεβο, αυτά έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ (και είναι απίθανο να γίνει μέλος στο εγγύς μέλλον), δείχνοντας ουσιαστικά ότι παρά το ρητορική, η ουκρανική κρίση δεν είναι δική τους υπόθεση.
Το αίτημα του Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων απορρίφθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.