Βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι – Το άδοξο τέλος του ηθοποιού που αγάπησε το κοινό στο «Τμήμα Ηθών»

by Newsroom i-diakopes.gr
Βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι – Το άδοξο τέλος του ηθοποιού που αγάπησε το κοινό στο «Τμήμα Ηθών»

Με σημαντική παρουσία σε θέατρο (κυρίως), τηλεόραση και κινηματογράφο, ο Τίμος Περλέγκας άξιζε ένα καλύτερο τέλος.
Όμως, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να φύγει από τη ζωή εντελώς αναπάντεχα. Μόνος σε ένα παγκάκι, προδομένος από την καρδιά του κι ενώ εκείνη την εποχή μεσουρανούσε ως «Απόστολος» στο «Τμήμα Ηθών».

Τότε ήταν μόλις 55 ετών και είχε μπροστά του πολλά χρόνια ενεργούς καριέρας. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε ακάματος εργάτης της υποκριτικής τέχνης. Οι παρουσίες του σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε μικρή και μεγάλη οθόνη ήταν πολλές και απολύτως ενδεικτικές της γκάμας ρόλων που ήταν σε θέση να υποδυθεί.

Πάντως η ηθοποιία δεν ήταν η πρώτη του επιλογή και αγάπη. Γεννημένος στην Πάτρα το 1938, από μικρός έδειξε την κλίση του στο ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε, μάλιστα, στην τοπική ομάδα του Πατρέα, πριν έρθει αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τελευταίο από τα επτά παιδιά ενός εμπόρου που καταστράφηκε οικονομικά, από νεαρή ηλικία χρειάστηκε να ιδρώσει για τα πάντα. Στα 18 του βρέθηκε στην Αθήνα σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας και άρχισε να εργάζεται ως βιομηχανικός εργάτης, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω του τον αθλητισμό.

Σπουδές και καριέρα στο θέατρο
Ξεκίνησε θεατρικές σπουδές παράλληλα με την δουλειά του στη Σχολή Σταυράκου. Εκεί είχε την τύχη να βρει ως δασκάλους του τους Μάνο Κατράκη, Νίκο Τζόγια και Γιώργο Θεοδοσιάδη.

Από νωρίς βούτηξε στα «βαθιά», καθώς η πρώτη του παράσταση ήρθε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν! Για 1,5 χρόνο έπαιξε στους «Πέρσες» του Αισχύλου και στη συνέχεια περιόδευσε την Ευρώπη, με την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Ακολούθησε η συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας όπου παρέμεινε μέχρι το 1967. Προφανώς η χρονιά που σταμάτησε την εκεί παρουσία του δεν είναι τυχαία. Όταν η χούντα ανέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία, ο Τίμος Περλέγκας βρέθηκε σε δυσμένεια λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του.

Η αδυναμία πρόσβασης σε κρατικά σχήματα, ωστόσο, του έδωσε την ευκαιρία να στραφεί στους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών. Μέσα στα επόμενα χρόνια έπαιξε δίπλα σε ονόματα όπως η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Νόνικα Γαληνέα, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Κώστας Καρράς και άλλοι. Αναμφίβολα, παράσημο στη διαδρομή του η συμμετοχή του στο ιστορικό «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» το 1973…

Βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι – Το άδοξο τέλος του ηθοποιού που αγάπησε το κοινό στο «Τμήμα Ηθών»

Καριέρα σε μεγάλη και μικρή οθόνη
Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ήρθε την δεκαετία του 1970. Εκείνη τη χρονιά έπαιξε στα «Μια γυναίκα στην αντίσταση» και «Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ». Η αλήθεια είναι πως οι παρουσίες του στο σινεμά δεν ήταν τόσο πολλές. Κυρίως βέβαια λόγω της θεατρικής καριέρας του αλλά και του γεγονότος ότι πολύ σύντομα στράφηκε στην τηλεόραση.

Ήδη από τα πρώτα βήματα του νέου Μέσου, ο Τίμος Περλέγκας βρήκε τη θέση του τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ξεχωριστές προφανώς είναι οι συμμετοχές του σε δύο σίριαλ τα οποία άφησαν εποχή. Την περίοδο 1971-1974 ο «Άγνωστος πόλεμος» αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής TV, αλλά δυστυχώς δεν έχει μείνει τίποτα από αυτή. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, στις κασέτες γράφηκαν άλλα πράγματα κι έτσι σβήστηκε ένα κομμάτι ιστορίας…

Περίπου μια δεκαετία αργότερα τον συναντάμε στο ξεχωριστό «Μινόρε της αυγής», ενώ η τελευταία δουλειά του έρχεται στο «Τμήμα Ηθών». Ο Μανούσος Μανουσάκης τον επιλέγει για το ρόλο του «Απόστολου» στη σειρά, στην οποία συμμετέχει μέχρι την τελευταία πνοή του.

Το άδοξο φινάλε
Ενεργός πολιτικά και μέλος του ΚΚΕ από το 1975, έγινε γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αναπτύσσοντας γενικότερη δράση. Υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επίσης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου.

Εκεί, στο Μαρούσι δηλαδή, τον βρήκε ο θάνατος. Είχε βγει από το σπίτι του προκειμένου να αγοράσει καπνό για την πίπα του. Κάτω από τον σταθμό του ηλεκτρικού ένιωσε αδιαθεσία και κάθισε σε ένα παγκάκι. Χωρίς να το γνωρίζει, είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι δικοί του ανησύχησαν όταν δεν τον είδαν να επιστρέφει… Τελικά βρέθηκε το επόμενο πρωί της 19ης Απριλίου 1993 από έναν οδοκαθαριστή. Ήταν ήδη νεκρός, σε ηλικία 55 ετών. Εκείνη την περίοδο πρωταγωνιστούσε στο «Τμήμα Ηθών» και μάλιστα το επεισόδιο που προβλήθηκε μετά το θάνατό του αφιερώθηκε στη μνήμη του.

Πηγή: menshouse.gr

Προτεινόμενα