Κρέας: Πως να ψήσετε το καλύτερο κομμάτι
Όλη η υπόθεση σε ότι αφορά το κρέας είναι στο ψήσιμο, το οποίο μπορεί να απογειώσει το φαγητό και να είναι απίστευτο στην γεύση και την υφη.
Ο πιο σημαντικός λόγος που ίσως να μην πετύχουν τα φαγητά με κρέας, είναι γιατί το κρέας σκληραίνει και χάνει τη νοστιμιά του. Σε όλους έχει τύχει να βγεί σκληρό το κρέας ειδικά όταν κάποιος δεν γνωρίζει τα κατάλληλα μαγειρικά κόλπα.
Φυσικά, υπάρχουν κομμάτια κρέατος που από την φύση τους είναι πιο σκληρά και άλλα, συνήθως αυτά που έχουν περισσότερο λίπος, τα οποία μαλακώνουν πιο εύκολα με το μαγείρεμα.
Υπάρχουν, όμως, μυστικά για να μαλακώνει κάθε φορά το μοσχαράκι ή το χοιρινό σας και να σας ικανοποιεί τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.
Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, πριν, κατά την διάρκεια και μετά το μαγείρεμα, για να γίνει μαλακό το κρέας, ανάλογα με τον χρόνο σας και τον τρόπο που σκοπεύετε να το μαγειρέψετε:
Τα μυστικά για κρέας που λιώνει στο στόμα
- Πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο, σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί, και φτιάξτε μαρινάτα ως εξής: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
- Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για τα παραπάνω, μπορείτε να το αλείψετε με ακτινίδιο και να το αφήσετε να απορροφήσει τα υγρά του φρούτου για 20 λεπτά.
- Αν πρόκειται να τσιγαρίσετε το κρέας, πριν το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, αφήστε το πρώτα 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και, αφού το πλύνετε, σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.
- Το κρέας μπορεί να μαλακώσει αν, ενώ βράζει, προσθέσετε λίγο ξύδι (μια κουταλιά του γλυκού ή της σούπας, ανάλογα με την ποσότητα που μαγειρεύετε). Αν, πάλι, το ψήνετε ή το τηγανίζετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές ροδέλες μήλων.
- Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όταν γυρνάτε το κρέας πλευρά, μην το τρυπάτε με το πιρούνι, γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του. Προτιμάτε να το γυρνάτε με λαβίδα.
- Αν ψήνετε κρέας στον φούρνο, για να μην στεγνώσει, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα έχετε πρώτα ανοίξει τρύπες. Μπορείτε ακόμα να βάλετε και ένα πυρέξ με νερό στον φούρνο, για να υπάρχει υγρασία ενώ ψήνεται το κρέας.
Εδώ είναι μια έξυπνη εναλλακτική και ασφαλέστερη λύση για να ξεπαγώσετε το κρέας
Είναι αργά το απόγευμα και φτάνουμε σπίτι μας κουρασμένοι από την δουλειά. Θέλουμε να μαγειρέψουμε και ανοίγουμε την κατάψυξη, παίρνουμε το κατεψυγμένο κρέας και χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να το αποψύξουμε. Είναι όμως αυτό ασφαλές;
Τι γίνεται στην περίπτωση που βγάλουμε από την κατάψυξη ένα τρόφιμο και το αφήσουμε στον πάγκο της κουζίνας όλη την ημέρα για να το χρησιμοποιήσουμε το βράδυ;
Και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.