Αφράτα μπιφτέκια: Η τέλεια συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι
Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια λαχταριστή συνταγή για τα πιο νόστιμα μπιφτέκια που θα λατρέψουν οι δικοί σας. Αυτή η συνταγή δεν έχει ψωμί για να γίνουν τα μπιφτέκια ζουμερά και αφράτα.
Υλικά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από κιλότο)
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
- τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (η σκόνη – στα ράφια με τα άλευρα ή με τα είδη ζαχ/κής των σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Η συνταγή για αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί
Εκτέλεση
Η είδηση της ημέρας
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τη σόδα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε σχολαστικά, ώστε να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Σ’ αυτό το διάστημα, το μείγμα θα αφρατέψει από το συνδυασμό σόδας και γιαουρτιού.
- Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια. Α
- ν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα αλείφουμε με 1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (συνολικά), τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 12 – 13 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
- Το ζητούμενο είναι να μην τα παραψήσουμε, γιατί θα χάσουν τη χαρακτηριστική αφράτη και ζουμερή υφή τους.
- Αν τα τηγανίσουμε, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα.
- Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια – δυο φορές, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά να μη στεγνώσουν.
Συμβουλή: Η συνταγή αυτή προέρχεται από την ανατολική Θράκη και θεωρείται κλασική τοπική σπεσιαλιτέ. Το μυστικό της είναι η απουσία ψωμιού στη ζύμη του κιμά που τη θέση του παίρνει ο συνδυασμός γιαουρτιού – σόδας, που κάνει το μείγμα εξαιρετικά αφράτο και ζουμερό. Επομένως, τα μπιφτέκια αυτά δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο, για να μη χάσουν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους!