0
Αφράτη πίτα από την Πάτμο: Η πιο νόστιμη συνταγή για τυρόπιτα
Είναι γεγονός πως η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στις πίτες. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και την δικιά της συνταγή για τυρόπιτα, γι’ αυτό τον λόγο αλλάζει και η ονομάσια της ανάλογα με την περιοχή.
Παρακάτω ακολουθεί μια ιδιαίτερη συνταγή από την Πάτμο και δεν είναι άλλη από την πατινιώτικη τυρόπιτα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Έχει το σχήμα τάρτας και περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές τάρτες τυριού, ατομικές, με γενναία, χορταστική ποσότητα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
Η είδηση της ημέρας
- 1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
- 300 γρ. χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ανθόνερο
- Λίγη κανέλα
Για τη γέμιση
- 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
- 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
- 16 αυγά
Η εκτέλεση της συνταγής για την αφράτη πίτα από τη Πάτμο
- Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.
- Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).
- Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
- Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.
Έτοιμη η τυρόπιτα Πάτμου. Καλή όρεξη!