Αφράτη τυρόπιτα της μαμάς: Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή με χαμηλό κόστος
Φανταστική τυρόπιτα, νόστιμη, και εύκολη στην διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι λες και το έφτιαξε η μαμά. Δεν έχει καν φύλλο οπότε η διαδικασία έγινε πιο εύκολη. Το καλύτερο είναι ότι εκτός από ότι έχει τέλεια γεύση, έχει και λίγες θερμίδες.
ΥΛΙΚΑ
- 200γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 200ml. κρέμα γάλακτος
- 200γρ. γιαούρτι
- 200γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 3 αυγά
- 150γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 150γρ Gouda τριμμένη
- 150γρ. κασέρι τριμμένο
- 350γρ. φέτα τριμμένη
- 10κλ. θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 1/4κ.γ. αλάτι
- 1/2κ.γ. κοφτό πιπέρι
Η συνταγή για την αφράτη τυρόπιτα της μαμάς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, στη συνέχεια ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα, τη Gouda, το κασέρι, τη φέτα, το θυμάρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Αλείφουμε ένα σκεύος 15*25 αδειάζουμε το μείγμα της τυρόπιτας μέσα και ψήνουμε για 40’-50’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει για 10’, κόβουμε σε μερίδες και την σερβίρουμε.
Συνταγή για μια αφράτη τυρόπιτα πιο ευφάνταστη σαν της μαμάς
Ποιος είπε πως μια τυρόπιτα δεν μπορεί να γίνει εντυπωσιακή και ευφάνταστη; Σας έχουμε την πιο λαχταριστή και πανέμορφη τυρόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά! Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 25γρ φρέσκια μαγιά
- 1½ κούπα χλιαρό γάλα
- 1½ κουταλιά σούπας ζάχαρη
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό και 1 ασπράδι
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά γλυκού ξύδι λευκό
- 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι τριμμένο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις
- 150γρ βούτυρο
Για τη γέμιση
Η είδηση της ημέρας
- 300 γρ τυρί φέτα
- 200γρ ανθότυρος
- 1 κουταλιά γλυκού δυόσμος ξερός
Για το άλλειμμα
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουταλιά γλυκού γιαούρτι
- Μαυροκούκι & σουσάμι
Μέθοδος εκτέλεσης για την εντυπωσιακή αφράτη τυρόπιτα
Φτιάχνουμε τη ζύμη
- Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει.
- Ρίχνουμε το μίγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης – εκτός από το βούτυρο- στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Ρίχνουμε τα κυβάκια βουτύρου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30λεπτά, μέσα στον κάδο. Αδειάζουμε τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια, στον πάγκο.
Ετοιμάζουμε τις τυρόπιτες
- Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε ένα κορδόνι με ομοιόμορφο πάχος. Κόβουμε σε 30 ίσα κομμάτια.
- Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι μήκους 20εκ. Πλαταίνουμε με τα δάχτυλα να γίνει ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ζύμης, με πλάτος 6εκ και μήκος 20εκ. Κόβουμε τη ζύμη, με παράλληλες μαχαιριές – κάθε 1εκ – μέχρι το μισό πλάτος.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Για δική μας ευκολία μοιράζουμε τη γέμιση σε 30 μπαλίτσες.
- Απλώνουμε μια μπαλίτσα γέμιση κατά μήκος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από την ολόκληρη πλευρά προς την κομμένη.
- Τυλίγουμε το γεμιστό κορδόνι κυκλικά, σε σχήμα σαλιγκαριού, με την κομμένη πλευρά εξωτερικά. Έτσι σχηματίζεται ένα λουλούδι.
Αλείφουμε και ψήνουμε
- Τοποθετούμε προσεκτικά κάθε τυροπιτάκι σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30λεπτά. Σε αντιστάσεις, ψήνουμε μία λαμαρίνα κάθε φορά ενώ σε αέρα μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες μαζί