Αγιορείτικη συνταγή: Νηστίσιμοι τραγανοί ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο

Αγιορείτικη συνταγή: Πεντανόστιμοι ψαροκεφτέδες για το τραπέζι της Κυριακής

Η συνταγή για τους ψαροκεφτέδες έρχεται από το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα από τον αρχιμάγειρα, μοναχό Επιφάνιο. Είναι τόσο νόστιμοι που θα τους μαγειρεύετε και όταν τελειώσει η νηστεία. Ότι πρέπει για το τραπέζι της Κυριακής.

Υλικά (για 5- 6 μερίδες)

  • 600- 800 γρ. βακαλάος χωρίς αγκάθια
  • 3 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φέτες ψωμί σταρένιο μπαγιάτικο
  • 5 αυγά
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Η συνταγή από το Άγιο Όρος για τους ψαροκεφτέδες

Εκτέλεση

  • Βράζουμε ελαφρώς το ψάρι με πολύ λίγο νερό.
  • Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει, το καθαρίζουμε από τα ψαροκόκαλα, τα αγκάθια και το δέρμα, τρίβοντάς το με το χέρι.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα περνάμε από τον τρίφτη.
  • Μουσκεύουμε το ψωμί σε αρκετό νερό για πέντε ως δέκα λεπτά, το στραγγίζουμε καλά και μετά το τρίβουμε με το χέρι.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το ψάρι, τα τριμμένα κρεμμύδια και σκόρδα και το τριμμένο ψωμί.
  • Σπάμε μέσα στη λεκάνη τα αυγά, προσθέτουμε ρίγανη, κύμινο, πιπέρι, αλάτι και μαϊντανό.
  • Τα ζυμώνουμε όλα αυτά καλά και τα αφήνουμε για είκοσι ως τριάντα λεπτά.
  • Κατόπιν πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε με κίτρινο αλεύρι (από σκληρό σιτάρι).
  • Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε ελαιόλαδο σε κανονική φωτιά.
  • Αντί για ψωμί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αντίστοιχη ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς .
  • Επίσης, οι ψαροκεφτέδες μπορούν να γίνουν και με βακαλάο παστό, τον οποίο, όμως, έχουμε ξαλμυρίσει προηγουμένως.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα