Αγιορείτικη συνταγή: Πεντανόστιμοι ψαροκεφτέδες για το τραπέζι της Κυριακής
Η συνταγή για τους ψαροκεφτέδες έρχεται από το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα από τον αρχιμάγειρα, μοναχό Επιφάνιο. Είναι τόσο νόστιμοι που θα τους μαγειρεύετε και όταν τελειώσει η νηστεία. Ότι πρέπει για το τραπέζι της Κυριακής.
Υλικά (για 5- 6 μερίδες)
- 600- 800 γρ. βακαλάος χωρίς αγκάθια
- 3 κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 φέτες ψωμί σταρένιο μπαγιάτικο
- 5 αυγά
- ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κύμινο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Η συνταγή από το Άγιο Όρος για τους ψαροκεφτέδες
Εκτέλεση
Η είδηση της ημέρας
- Βράζουμε ελαφρώς το ψάρι με πολύ λίγο νερό.
- Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει, το καθαρίζουμε από τα ψαροκόκαλα, τα αγκάθια και το δέρμα, τρίβοντάς το με το χέρι.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα περνάμε από τον τρίφτη.
- Μουσκεύουμε το ψωμί σε αρκετό νερό για πέντε ως δέκα λεπτά, το στραγγίζουμε καλά και μετά το τρίβουμε με το χέρι.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το ψάρι, τα τριμμένα κρεμμύδια και σκόρδα και το τριμμένο ψωμί.
- Σπάμε μέσα στη λεκάνη τα αυγά, προσθέτουμε ρίγανη, κύμινο, πιπέρι, αλάτι και μαϊντανό.
- Τα ζυμώνουμε όλα αυτά καλά και τα αφήνουμε για είκοσι ως τριάντα λεπτά.
- Κατόπιν πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε με κίτρινο αλεύρι (από σκληρό σιτάρι).
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε ελαιόλαδο σε κανονική φωτιά.
- Αντί για ψωμί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αντίστοιχη ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς .
- Επίσης, οι ψαροκεφτέδες μπορούν να γίνουν και με βακαλάο παστό, τον οποίο, όμως, έχουμε ξαλμυρίσει προηγουμένως.