Άκης Πετρετζίκης: Η παραδοσιακή συνταγή του για αφράτη και πεντανόστιμη Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα: Τα μυστικά του Άκη Πετρετζίκη

Eίναι αγαπημένη πίτα και πολλοί ανυπομονούν να έρθει ξανά η γιορτή του Αγίου Φανούρη προκειμένου να φάνε ξανά το νόστιμο και παραδοσιακό γλύκισμα.

Πρόκειται για την πίτα του Αγίου Φανουρίου. Είναι μία νηστίσιμη πίτα, η οποία φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου, ο οποίος γιορτάζει στις 27 Αυγούστου. Συνήθως, οι πίτες προσφέρονται κατά την παραμονή της εορτής του Αγίου και αποτελούν ευλογία για τους πιστούς. Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μία υπέροχη Φανουρόπιτα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τη συνταγή που βρίσκεται παρακάτω. Αναλυτικότερα:

– 375 γραμμάρια σπορέλαιο
– 375 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
– 300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
– 1 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική
– 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
– 540 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 120 γραμμάρια καρύδια
– 75 γραμμάρια σταφίδες (σ.σ. προαιρετικά)
– Αλάτι

– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
– Φύλλα δυόσμου

Αναλυτικά η εκτέλεση της συνταγής για την Φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
– Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
– Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
– Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
– Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
– Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×30 εκατοστά και ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά.
– Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων