Ανοιχτή Μανιάτικη τυρόπιτα: Με τον παραδοσιακό Μανιάτικο τρόπο
Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της Μάνης. Το φύλλο της τυρόπιτας είναι παραδοσιακό και ανοιχτό. Αν αναζητάτε μια διαφορετική ιδέα για τυρόπιτα τότε αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σας ξετρελάνει.
Υλικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 ½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
- 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλάκια της σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. τυρί μυζήθρα
- 500 γρ. τυρί σφέλα
- 3 αυγά
- ½ ποτήρι λάδι
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτάκι σόδα (όχι μαγειρική)
- 3 κουταλιές αλεύρι
Η συνταγή για την ανοιχτή Μανιάτικη τυρόπιτα που θα τους ξετρελάνει όλους
Εκτέλεση
Η είδηση της ημέρας
- Ζυμώστε όλα τα υλικά για το φύλλο
- Ανοίξτε ένα, μέτριο σε πάχος, φύλλο και απλώστε το σε λαδωμένο ταψί έτσι ώστε οι άκρες του να βγαίνουν έξω από το ταψί
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ρίξτε την πάνω στο φύλλο
- Διπλώστε τις άκρες και ψήστε σε μέτριο φούρνο περίπου για 30 λεπτά
Εύκολη τυρόπιτα με μπαγιάτικο ψωμί χωρίς φύλλο
Σας έχει περισσέψει ψωμί και δεν θέλετε να το πετάξετε; Σας έχουμε συνταγή για εύκολη τυρόπιτα από μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς φύλλο, με γιαούρτι, φέτα και μυζήθρα που σίγουρα θα σας τρέχουν τα σάλια.
Υλικά
- Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
- Αυγά 5
- Γιαούρτι 200 γραμμάρια στραγγιστό
- Ηλιέλαιο 1 ποτηράκι του κρασιού
- Μπέικιν Πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- Μπαγιάτικο ψωμί 500 γρ σε ψίχουλα
- Μυζήθρα 1 χούφτα
- Πιπέρι 1 πρέζα
- Φέτα 300 γραμμάρια χοντροκομμένη
- Κεφαλοτύρι λίγο
Εκτέλεση
- Στο δυνατό του φούρνου έβαλα ένα ταψάκι 32αρι με τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να κάψει.
- Στο μεταξύ σε ένα μπολ με αυτή την σειρά χτύπησα τα αυγά, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το μπέκιν, το μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα, την μυζήθρα, μία πρέζα πιπέρι, και την φέτα χοντροκομμένη.
- Έβγαλα το ταψάκι από το φούρνο έριξα το μείγμα μέσα και άρχισε να τσιρίζει ως συνήθως στο καυτό λάδι.
- Το έστρωσα, έριξα και από πάνω λίγο κεφαλοτύρι και το έβαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς να ψηθεί για μισή ωρίτσα.