Απευθείας από το χωριό: Η ξακουστή κασιόπιτα
Πρόκειται για μια περίφημη συνταγή από την Ήπειρο που θα την λατρέψετε. Η κασιόπιτα είναι μια λαχταριστή τυρόπιτα που ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις από το χωριό και το παραδοσιακό φαγητό.
Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει τυρί εξού και η ονομασία κασιόπιτα. Η πιο γνωστή ηπειρώτικη τυρόπιτα, πεντανόστιμη και πανεύκολη, για να τη φτιάξουν και οι πιο “ανίδεοι” από μαγειρική με απλά υλικά.
Υλικά
Η είδηση της ημέρας
- 2 φλιτζ. αλεύρι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 φλιτζ. κεφίρ ή ξινόγαλο
- 2 αυγά
- 1½ φλιτζ. φέτα τριμμένη
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η συνταγή για την κασιόπιτα – Απευθείας από το χωριό
Εκτέλεση
- Αλοίφετε με βούτυρο το ταψί και μετά ρίχνετε σφηνάκια λάδι
- Αναμειγνύετε τα υλικά (εκτός από το αυγό που θα βάλετε πάνω και το βούτυρο που θα βάλετε σε κομματάκια επίσης πάνω)
- Τελευταίο βάζετε το τυρί θρυμματισμένο. Ρίχνετε το μείγμα που έχει γίνε χυλός στο ταψί και κομματάκια τυρί όπου λέιπει. Στη συνέχεια ρίχνετε τα κομμάτια βούτυρου και το αυγό χτυπημένο.
- Το ψήνετε maximum 50′-1 ώρα ανάλογα και με το φούρνο και τη βγάζετε όταν αρχίζει να ξεροψήνεται γύρω-γύρω.