Απευθείας από το χωριό: Γιαγιαδίστικη τυρόπιτα με κεφίρ – Η “βλάχικη” συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Απευθείας από το χωριό: Η ξακουστή κασιόπιτα

Πρόκειται για μια περίφημη συνταγή από την Ήπειρο που θα την λατρέψετε. Η κασιόπιτα είναι μια λαχταριστή τυρόπιτα που ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις από το χωριό και το παραδοσιακό φαγητό.

Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει τυρί εξού και η ονομασία κασιόπιτα. Η πιο γνωστή ηπειρώτικη τυρόπιτα, πεντανόστιμη και πανεύκολη, για να τη φτιάξουν και οι πιο “ανίδεοι” από μαγειρική με απλά υλικά. 

Υλικά

  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 φλιτζ. κεφίρ ή ξινόγαλο
  • 2 αυγά
  • 1½ φλιτζ. φέτα τριμμένη
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η συνταγή για την κασιόπιτα – Απευθείας από το χωριό

Εκτέλεση

  • Αλοίφετε με βούτυρο το ταψί και μετά ρίχνετε σφηνάκια λάδι
  • Αναμειγνύετε τα υλικά (εκτός από το αυγό που θα βάλετε πάνω και το βούτυρο που θα βάλετε σε κομματάκια επίσης πάνω)
  • Τελευταίο βάζετε το τυρί θρυμματισμένο. Ρίχνετε το μείγμα που έχει γίνε χυλός στο ταψί και κομματάκια τυρί όπου λέιπει. Στη συνέχεια ρίχνετε τα κομμάτια βούτυρου και το αυγό χτυπημένο.
  • Το ψήνετε maximum 50′-1 ώρα ανάλογα και με το φούρνο και τη βγάζετε όταν αρχίζει να ξεροψήνεται γύρω-γύρω.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων