Απευθείας από το χωριό: Παραδοσιακή γαλατόπιτα με πορτοκάλι – Η μυστική συνταγή που είναι πανεύκολη και οικονομική

by Newsroom i-diakopes.gr
Απευθείας από το χωριό: Παραδοσιακή γαλατόπιτα με πορτοκάλι – Η μυστική συνταγή που είναι πανεύκολη και οικονομική

Απευθείας από το χωριό: Το πιο λαχταριστό γλύκισμα

Οι πιο νόστιμες συνταγές είναι οι παραδοσιακές γιατί είναι απλές με αγνά υλικά και μας ξυπνάνε αναμνήσεις από το χωριό και την γιαγιά μας. Η παραδοσιακή γαλατόπιτα είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα με βάση το γάλα και με άρωμα από πορτοκάλι.

Γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με υλικά ευτελούς αξίας αλλά έντονης γεύσης. Όταν ψήνεται σπάει τη μύτη και θα καταναλωθεί χωρίς να πάρετε είδηση από μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε αυτή τη λαχταριστή συνταγή και σίγουρα θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Απευθείας από το χωριό: Παραδοσιακή γαλατόπιτα με πορτοκάλι – Η μυστική συνταγή που είναι πανεύκολη και οικονομική

Απευθείας από το χωριό: Η συνταγή για την παραδοσιακή γαλατόπιτα

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
  • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
  • 5 αβγά

Η ζύμη

  • Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.
  • Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάστη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
  • Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Γέμιση / κρέμα

  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
  • Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.
  • Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  • Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Προτεινόμενα