Αρβανίτικη «Πισπιλίτα» του ονείρου: Η χορτόπιτα χωρίς φύλλο με καλαμποκάλευρο που θα σε ξετρελάνει

Πισπιλίτα η χορτόπιτα: Παραδεισένια πίτα

Σαν μια παραδοσιακή πίτα δεν έχει. Αυτός ο παραδοσιακός τρόπος για να φτιάξετε αυτή την λαχταριστή χορτόπιτα θα σας ξετρελάνει.

Αυτήν την πίτα σε κάθε περιοχή τη συναντάμε με άλλο όνομα. 

Πλαστός ή πλασταριά στην Ήπειρο, στους βλαχαρβανίτικους πληθυσμούς πισπιλίτα, στην Πιερία και τη Θεσσαλία μπατσαρό, αλλού πλατσάρο. Μπομπότα στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Η «Πισπιλίτα» είναι μια πίτα που φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο. Είναι πεντανόστιμη, λαδωμένη, χορταστική, με πλούσια γέμιση από αγριόχορτα, τσουκνίδες ή πράσα, αυγά και μπόλικο τυρί. Είναι μια πίτα που συνήθιζαν να την φτιάχνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, την περίοδο της κατοχής, για να ξεγελάσουν την πείνα τους.

Για την πισπιλίτα για ένα ταψί της κουζίνας θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμποκάλευρο
  • 4 κούπες νερό βρύσης
  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1½ κούπα ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα (ή χόρτα της αρεσκείας σας)
  • 4 αυγά
  • ½ κιλό φέτα θρυμματισμένη ή μυζήθρα
  • Αλάτι
  • 2-3 κουταλιές λάδι

Πισπιλίτα η χορτόπιτα: Εκτέλεση συνταγής

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα πράσα. Σε τρυπητό, τα πλένουμε πατώντας τα με τη χούφτα μας κάτω από το τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι, σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γυαλίσουν, να μείνουν με λίγο νεράκι.
  • Αφήνουμε να χλιαρώσουν λίγο, σπάμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα ή τη μυζήθρα. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και ετοιμαζόμαστε για τη βάση της πισπιλίτας.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν να αφρατέψει. Διαλύουμε στο νερό τη σόδα και το αλάτι. Αλείφουμε το ταψί καλά με λάδι (3-4 κουταλιές). Από το αλεύρι κρατάμε μια μικρή ποσότητα (σχεδόν μια κούπα).
  • Παίρνουμε από το υπόλοιπο αλεύρι με τη χούφτα μας μια ποσότητα αλευριού και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού, προσπαθώντας να το καλύψουμε ομοιόμορφα χωρίς να αφήνουμε κενά.
  • Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και με ένα μικρό κόσκινο. Αφού καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μίγμα του νερού-σόδας και ραντίζουμε καλά-καλά το αλεύρι. Αφού το ραντίσουμε και υγρανθεί ραντίζουμε με λάδι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (πασπαλίζουμε, ραντίζουμε με νερό και μετά με λάδι) έως ότου τελειώσει το αλεύρι.
  • Παίρνουμε τη γέμιση κουταλιά-κουταλιά και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη τελευταία στρώση καλαμποκάλευρου. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το αλεύρι που έχουμε αφήσει στην άκρη.
  • Ραντίζουμε με λίγο νερό και λάδι και αφήνουμε την πισπιλίτα να αναπαυθεί για δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Να ρουφήξει το καλαμποκάλευρο όλα τα υγρά και να γίνει ένα σώμα. Ψήνουμε στους 200ο C για μισή ώρα, έως ¾ της ώρας, ανάλογα με τον φούρνο.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα