Μπουκιά και συχώριο: Αφράτη vegan τυρόπιτα – Πανεύκολη συνταγή και πεντανόστιμη

Μπουκιά και συχώριο: Θα μείνετε άφωνοι για την επόμενη μπουκιά

Μια τυρόπιτα είναι το αγαπήμενο σνακ όλων σε όποια εκδοχή της. Πλέον οι συνταγές εξελίσσονται και μπορεί κάποιος να απολαύσει μια άκρως υγιεινή και vegan τυρόπιτα που είναι εξίσου λαχταριστή με την παραδοσιακή πίτα.

Ποιος είπε ότι αν είσαι vegan πρέπει να αποχωριστείς την αγαπημένη σου τυρόπιτα; Υπάρχει μία συνταγή για να φτιάξεις πεντανόστιμη vegan τυρόπιτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την παραδοσιακή πίτα που όλοι γνωρίζουμε. 

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. καλαμποκάλευρο (ή επιπλέον αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. σκληρό τόφου
  • 250 γρ βέγκαν τυρί Viofree τριμμένο
  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η συνταγή για μια vegan τυρόπιτα που είναι μπουκιά και συχώριο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη για το φύλλο. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το χυμό λεμονιού το αλάτι και το baking powder. Ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Όταν έχουμε προσθέσει τα 2 από τα 3 φλιτζάνια είναι πιο βολικό να συνεχίσουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Η ζύμη αυτή δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα για να μη σκληρύνει. Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και η ζύμη γίνει εύπλαστη χωρίς να κολλάει τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το τόφου μαζί με το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το αλάτι στο μηχάνημα κοπής και το χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστεί εντελώς. Στη φάση αυτή, όταν έχω χρόνο, μου αρέσει να αφήνω το τόφου καμιά ωρίτσα σκεπασμένο για να μαριναριστεί με το αλάτι και το λεμόνι, ωστόσο αν βιαζόμαστε μπορούμε να προχωρήσουμε τη συνταγή μας παραλείποντας αυτό το στάδιο.
  • Τρίβουμε το βέγκαν τυράκι στο χοντρό τρίφτη και το προσθέτουμε στο μείγμα του τόφου. Προσθέτουμε και τη διατρόφική μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο γιατί θα καλύψει τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα). Αλευρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκατοστό. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί διαμέτρου 25 περίπου εκατοστών και στρώνουμε το φύλλο καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε τη γέμιση και με μια σπάτουλα την ισοκατανέμουμε σε όλο το ταψάκι. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο πάχους ½ εκατοστό και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Το ραντίζουμε με λίγο νεράκι και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να μη μας φουσκώσει στο ψήσιμο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 200 oC στον αέρα για 45 λεπτά.

Σημείωση: Για τους φίλους που δεν έχουν δοκιμάσει να ανοίξουν φύλλο με τον πλάστη, αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη συνταγή για αρχάριους, καθώς το φύλλο αυτό δεν κολλάει και ανοίγει πάρα πολύ εύκολα χαρη στο λάδι που περιέχει. Επίσης είναι πεντανόστιμο!

Τόφου, όπως και άλλα προϊόντα σόγιας, καλό είναι να ψωνίζουμε βιολογικά ή ακόμα καλύτερα, αν υπάρχει χρόνος, να φτιάχνουμε μόνοι μας από βιολογικά φασόλια σόγιας. Σχετικές συνταγές υπάρχουν εδώ.

Στη συνταγή αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το Viofree για πίτσα, όμως εξίσου καλή μπορεί να γίνει η τυροπιτούλα μας και με την ίδια ποσότητα από μοτσαρέλα της ίδιας σειράς.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα