Μπουκιά και συχώριο: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά αυγολέμονο για καλοφαγάδες

by Newsroom i-diakopes.gr
Μπουκιά και συχώριο: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά αυγολέμονο για καλοφαγάδες

Μπουκιά και συχώριο: Λαχταριστά γιουβαρλάκια που δεν θα περισσέψει τίποτα στη κατσαρόλα

Τα γιουβαρλάκια είναι ένα φαγητό που το αγαπάμε από τα παιδικά μας χρόνια. Μας θυμίζει τις συνταγές της μαμάς μας και είναι ένα από τα φαγητά που είναι σταθερή αξία στην ελληνική γαστρονομία.

Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια, είναι φαγητό υιοθετημένο της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας από τις οθωμανικές επιρροές. Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα φαγητά των περισσοτέρων. Αν θέλετε να φτιάξετε και εσείς αυτό το νόστιμο φαγητό με τη μεγάλη ιστορία ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή.

Μπουκιά και συχώριο: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά αυγολέμονο για καλοφαγάδες

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 50 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Επιπλέον:

  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1.000-1.200 ml ζεστό ζωμό κρέατος
  • 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα:

  • άνηθο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία για τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά με αυγολέμονο

  • Σε 1 μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 30΄, κατόπιν πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους οποίους πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κεφτέδες. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 35΄. Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους για 15΄
  • Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και μισό φλιτζάνι από τη ζεστή σάλτσα. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Προτεινόμενα