Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Σαλμονέλα σε εισαγόμενο κοτόπουλο στην ελληνική αγορά

Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από κοτόπουλο.

Το κοτόπουλο που πωλείται σε Έλληνες καταναλωτές είναι προέλευσης Βουλγαρίας και είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο RASFF, ο κίνδυνος είναι σοβαρός και η «Salmonella spp στο εσωτερικό φιλέτο κοτόπουλου» εντοπίστηκε μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά στις 2 Απριλίου. Ωστόσο το RASFF δεν ανέφερε ούτε την εταιρεία, ούτε σε ποια πόλη, ούτε σε ποιο κατάστημα ή σουπερμάρκετ έγινε ο έλεγχος.

Η μη τυφοειδής σαλμονέλωση, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 150 εκατομμύρια ασθένειες και 60.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 60.050.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την EFSA η διασυνοριακή εστία Salmonella Mbandaka ST413 που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, εξακολουθεί να απασχολεί τις αρχές και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων έως τις 15 Μαρτίου 2024, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 300 εκ των οποίων 23 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και ένας πέθανε.

Πολλές ανακλήσεις ζωικών προϊόντων οφείλονται σε μόλυνση από σαλμονέλα. Η τελευταία επίσημη ανάκληση στην Ελλάδα λόγω του επικίνδυνου αυτού βακτηρίου έγινε από τον ΕΦΕΤ τον Ιανουάριο σε σεφταλιές ενώ και πολλές είναι και οι ανακλήσεις κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας, είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 4 έως 7 ημέρες. Πολλά άτομα με σαλμονέλωση αναρρώνουν χωρίς θεραπεία και μπορεί να μην δουν ποτέ γιατρό. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως εκείνοι με HIV /AIDS, καρκίνος, διαβήτης, νεφρική νόσο και ασθενείς με μεταμόσχευση).

Related posts

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Τι θα συμβεί αν πιούμε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί και δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα