Χωρίς μίξερ και κόπο, έτοιμο σε 30′: Η συνταγή του Άκη για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Άκης Πετρετζίκης: Η συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι που πρέπει να δοκιμάσετε

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και κάποιοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Φυσικά δεν θα μπορούν να λείπουν και οι λιχουδιές όπως τα παραδοσιακά τσουρέκια και τα κουλουράκια.

Πολλοί είναι εκείνοι και εκείνες που επιλέγουν να φτιάξουν με τα χεράκια τους τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα και όχι να τα προμηθευτούν από κάποιο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο.

Ο Ακης Πετρετζίκης, όπως πάντα, δίνει τη λύση, και προτείνει την πιο τέλεια συνταγή για νόστιμο και αφράτο τσουρέκι.

Υλικά

450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

18 γρ. μαγιά ξηρή

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. αλάτι

80 γρ. γάλα πλήρες

200 γρ. νερό

60 γρ. βούτυρο

2 αυγά

1 κρόκο, αραιωμένο με λίγο νερό

1 κ.γ. σουσάμι, λευκό

1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο

1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

Για το σερβίρισμα

5 αυγά, βρασμένα και βαμμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Η εκτέλεση της συνταγής του Άκη Πετρετζίκη για λαχταριστά τσουρέκια

Ανακατεύουμε 200 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και όχι να κάψει.

Ανακατεύουμε το μείγμα με τα υγρά με το μείγμα του αλευριού με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην επιφάνεια εργασίας μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε αν θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.

Δημιουργούμε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα σκοινί περίπου ένα μέτρο μακρύ. Τα ενώνουμε όλα στην άκρη μεταξύ τους και πλέκουμε μια πλεξούδα. Τα ενώνουμε να γίνουν ένα στεφάνι.

Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί 30×40 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το στεφάνι μας με το αυγό.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και πριν κρυώσει βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο στεφάνι μας.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Πηγή: akispetretzikis.com

Related posts

Η Βέφα αποκαλύπτει τα 8 μυστικά για τα πιο τέλεια μελομακάρονα

Ρεκόρ κοινοποιήσεων ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό στη συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και… τρέμουν οι ζαχαροπλάστες

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα