Χορτόπιτα με άρωμα… Ελλάδας: Η πιο εύκολη και οικονομική συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους

Χορτόπιτα: Διαβάστε την πιο απλή συνταγή για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα

Μια νέα συνταγή για χορτόπιτα καταγράφεται στο παρακάτω άρθρο. Πικραλίδες, σπανακι, άνηθος, μαϊντανός, πράσα, ανοιξιάτικα κρεμμύδια, καυκαλήθρες και μυρώνια, δυοσμο, θυμάρι, βλίτα είναι μερικά από τα συστατικά της απίθανης πίτας που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγής για χορτόπιτα

Για τα φύλλα
600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
περίπου 240 ml νερό
150 γρ. προζύμι*, προαιρετικά
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
60 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το άλειμμα
λίγο αλάτι

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό ή αλεύρι. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
Αν δεν βάλουμε προζύμι, προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι και λίγο επιπλέον νερό.
Αφήστε να ξεκουραστεί η ζύμη ενώ ετοιμάζεις την γέμιση

Για τη γέμιση σε μεγάλο μπολ
2 κρεμμύδια με 20γρ αλάτι 
4 αυγά ανακατεμένα με
1/2 φλιτζάνι καφέ ρύζι

Στυβουμε καλα τα πλυμένα χόρτα τα ψιλοκόβουμε και τa ριχνουμε μέσα, ανακατεύουμε και μετά η ριχνουμε την χοντροτριμένη φέτα και 80 ml ελαιόλαδο. Το ρύζι απορροφά όλους τους χυμούς από τα χόρτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και βάζουμε επάνω τη ζύμη. Τη ζυμώνουμε για λίγο και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το καθένα με τη βέργα σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του ταψιού.
Στρώνουμε στο ταψί δύο φύλλα, λαδωμένα καλά ένα ένα, με τις άκρες τους να εξέχουν, και απλώνουμε τη γέμιση, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα και αυτά, και στρίβουμε τις άκρες όλων των φύλλων προς τα μέσα, σε λεπτό στεφάνι περιμετρικά του ταψιού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

*Προζύμι
Συνεχίζουμε τη διαδικασία για άλλες δύο ημέρες.
Την 5η ημέρα το προζύμι θα έχει φουσκώσει και θα έχει έντονη μυρωδιά ξινού. Είναι έτοιμο.

Καλή Επιτυχία

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα