Χουρμάδες: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες
Οι χουρμάδες περιέχουν τουλάχιστον 15 μεταλλικά στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το σελήνιο. Πρόκειται για ένα στοιχείο που πολλοί ερευνητές θεωρούν, πως έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης οι χουρμάδες περιλαμβάνουν 23 τύπους αμινοξέων, αλλά και και μερικά αρκετά καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το παλμιτικό, ελαϊκό, λινολεϊκό, και λινολενικό οξύ.
Δε χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες χουρμάδων για να επωφεληθείτε από τις εκπληκτικές τους ιδιότητες. Τρείς χουρμάδες τη μέρα, αρκούν για να απολαύσετε όλα τα οφέλη τους.
Χουρμάδες: Τα οφέλη για την υγεία
1. Προσφέρουν άμεση ενέργεια
Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να σας προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική ώθηση της ενέργειά σας. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε τις μεσημεριανές ώρες που νιώθετε ότι στερεύουν τα αποθέματα ενέργειας. Οπότε, αντί για να πιείτε καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό, δοκιμάστε να φάτε χουρμάδες. Θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση για περισσότερη ώρα και θα περιορίσουν την όρεξη σας για κατανάλωση ζάχαρης.
2. Βελτιώνουν την πέψη
Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στους χουρμάδες βοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες αντλούν νερό από την πεπτική οδό δημιουργώντας ένα πήκτωμα ή γέλη (τζελ). Είναι εξίσου αποτελεσματικοί σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας αλλά βοηθούν στη διάρροια, καθώς βοηθούν την ισορροπία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση χουρμάδων είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από οποιαδήποτε ενόχληση του εντέρου, επειδή συμβάλλουν στη βελτίωση καλών βακτηρίων τους πεπτικού συστήματος.
3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δυναμώνουν τα οστά
Όπως αναφέρθηκε, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και όπως αποδεικνύουν οι έρευνες το σελήνιο είναι ευρέως γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Οι χουρμάδες είναι μια υπερτροφή που ενισχύει τα οστά, καταπολεμώντας ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες που τα οστά αρχίζουν να αποδυναμώνονται προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια.
Μερικές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες των χουρμάδων
4. Εξισορροπούν τα επίπεδα σιδήρου στην αναιμία
Η αναιμία είναι πιο διαδεδομένη από ότι πιστεύετε και είναι -σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις- αποτέλεσμα του “δυτικού” τρόπου διατροφής. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σίδηρο και ως εκ τούτου αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για ασθενείς με αναιμία, καθώς τους βοηθά να ισορροπήσουν τα επίπεδα σιδήρου και τους προσφέρει ενέργεια και δύναμη.
5. Διατηρούν υγιή την καρδία σας
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεισφορά των χουρμάδων στην υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερα όταν τους μουλιάζετε τη νύχτα και τους καταναλώνετε το πρωί.
Τα υψηλά επίπεδα σε κάλιο είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά και όπως έχουν δείξει οι μελέτες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία.
Επιπλέον γνωρίζουν πως αυτό το υπέροχο καφέ φρούτο βοηθά στη μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη), που σύμφωνα με τους γιατρούς ευθύνεται για καρδιακά νοσήματα όπως καρδιακές προσβολές αλλά και για εγκεφαλικά επεισόδια.
6. Ανακουφίζει από τις αλλεργίες
Οι χουρμάδες περιέχουν υψηλά επίπεδα οργανικού θείου, που όπως είναι γνωστό βοηθά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002, οι οργανικές ενώσεις θείου βοηθούν στη μείωση του αριθμού και της έντασης των συμπτωμάτων από της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας (SAR).
Όταν επιλέγεται τους χουρμάδες, να προσέχετε να μοιάζουν φρέσκοι, να είναι ελαφρώς ζαρωμένοι και να μην έχουν σχισμές. Μην επιλέγετε αυτούς που μυρίζουν περίεργα και είναι σκληροί.