Δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο: Αφράτη, πλούσια, κρεμώδης τυρόπιτα έτοιμη σε λιγότερο από 15′

by Newsroom i-diakopes.gr
Δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο: Αφράτη, πλούσια, κρεμώδης τυρόπιτα έτοιμη σε λιγότερο από 15′

Τυρόπιτα με φέτα: Θα πρωταγωνιστήσει στο κυριακάτικο τραπέζι

Από αυτή την τυρόπιτα δεν πρόκειται να μείνει ούτε ψίχουλο στο ταψί. Είναι πεντανόστιμη με τραγανό φύλλο κρούστας και με μια κρεμώδη γέμιση από φέτα και ανθότυρο..

Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια ξεχωριστή τυρόπιτα με θεσπέσια γεύση και υφή που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις στο καθημερινό αλλά σίγουρα και στο επίσημο τραπέζι σας!

Υλικά

  • Για 1 μεγάλο ταψί
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)
  • 2-3 κ.σ. σουσάμι

Για τη κρέμα γέμισης

  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 500 γρ. φέτα τριμμένη
  • 500 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • ½ κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο: Αφράτη, πλούσια, κρεμώδης τυρόπιτα έτοιμη σε λιγότερο από 15′

Τυρόπιτα με φέτα: Εκτέλεση συνταγής

  • Για τη κρέμα γέμισης: Τρίβετε τη φέτα και λιώνετε με πιρούνι το ανθότυρο. Τα βάζετε σε μπολ, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνετε σιγά σιγά, βροχηδόν, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Στη συνέχεια αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και ενσωματωθεί στη κρέμα. Σκεπάζετε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη κρέμα, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της.
  • Μόλις χλιαρίνει ρίχνετε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και ανακατεύετε. Χτυπάτε τα αυγά, τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Για το ταψί: Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί (το μέγεθος του ταψιού εξαρτάται από το πάχος που προτιμάτε να έχει η πίτα σας), στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο και το λαδώνετε. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία με άλλα 3 φύλλα για να έχετε συνολικά 4 φύλλα.
  • Ρίχνετε στο ταψί, πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ισιώνετε την επιφάνειά της ισομερώς και από πάνω στρώνετε άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα. Ρίχνετε και την υπόλοιπη μισή γέμιση στο από πάνω και ισιώνετε πάλι ισομερώς την επιφάνειά σας. Ολοκληρώνετε σκεπάζοντας τη πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα.
  • Προσθέτετε το γιαούρτι στο ελαιόλαδο που σας περίσσεψε, ανακατεύετε καλά με πιρούνι να ομογενοποιηθούν και μετά με ένα πινέλο αλείφετε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Την πασπαλίζετε με το σουσάμι και προσεκτικά τη χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες ή σε κομμάτια.
  • Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό με τα δάχτυλά σας και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βράζετε την αφήνετε για κρυώσει τόσο όσο να μπορείτε να τη κόψετε και μετά την απολαμβάνετε.

Προτεινόμενα