Εύκολα, γρήγορα και απλά: Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη

Εύκολα, γρήγορα και απλά: Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η ωραιότερη και ευκολότερη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Μία απίθανη και εύκολη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ο Άκης Πετρετζίκης αποκάλυψε όλα τα μυστικά του παραδοσιακού αυτού φαγητού. Πρόκειται για μία αυθεντική συνταγή για έναν μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

Τα συστατικά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

Για τον μπακαλιάρο

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το κουρκούτι

  • 500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
  • 330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 2 καλές πρέζες ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά

  • 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 175 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εύκολα, γρήγορα και απλά: Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη

Η εκτέλεση της συνταγής για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Για τον μπακαλιάρο

Η είδηση της ημέρας
  • Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας.
  • Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
  • Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας.
  • Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
  • Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
  • Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
  • Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
  • Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
  • Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.

Για το κουρκούτι

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
  • Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
  • Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.
  • Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας!

Για τη σκορδαλιά

  • Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
  • Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
  • Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
  • Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.
  • Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
  • Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε τη μηχανή πασίγνωστου ηθοποιού, σέρνοντάς την για μέτρα επί της λεωφόρου Συγγρού

Προτεινόμενα