Ελληνική συνταγή με αφράτα σπιτικά τσουρέκια για να απολαύσετε στην καραντίνα

Υλικά


(για 4 μεγάλα τσουρέκια)
200 γρ. γάλα
200 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαστίχα
2 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κακουλέ
1 κ.γ. αλάτι
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
3 αυγά
80 γρ. μαγιά νωπή
1 ποτήρι νερό
1 κιλό αλεύρι

Για το προζύμι:

80 γρ. μαγιά νωπή
1 ποτήρι νερό
250 gr αλεύρι

Για την επάλειψη:
1 αυγό
Αμύγδαλα φιλέ (προεραιτικά)

ΠΡΟΖΥΜΙ

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και μερικές κουταλιές από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ώστε να αυξηθεί ο όγκος του.

ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να πάρει μία βράση μαζί με το κακουλέ και το μαχλέπι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν. Σουρώνουμε το γάλα σε ένα άλλο σκεύος και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Χτυπάμε το μείγμα ελαφρά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε ένα λάκκο στη μέση. Στο μπλέντερ τρίβουμε μαστίχα με ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο αλέυρι.

ΖΥΜΩΜΑ

Σχηματίζουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το γάλα με τα αυγά. Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, αναδιπλώνοντας τη ζύμη για να αποκτήσει μαστιχωτή υφή. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρις ότου απορροφηθεί όλο το βούτυρο.

Αφήνουμε τη ζύμη μία ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά ξεφουσκώνουμε απαλά τη ζύμη με τα χέρια μας. Αφήνουμε να φουσκώσει ακόμη μία φορά και την ξεφουσκώνουμε πάλι. Φουσκώνουμε τη ζύμη για μία τελική φορά.

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μπαλάκια, τα οποία και σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε τρία χοντρά κορδόνια και με αυτά πλέκουμε ένα τσουρέκι. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα μπαλάκια της ζύμης.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου μισή ώρα.

Αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή ότι άλλο θέλουμε.
Ψήνουμε για 25 λεπτά σε αντιστάσεις στους 180 oC. Δεν τα ψήνουμε παραπάνω απο αυτό τον χρόνο διότι θα χάσουν την υγρασία τους και θα ξεραθούν!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο, πρέπει να αφαιρέσετε το νερό της.

Το αλεύρι του τσουρεκιού, πρέπει να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για να φουσκώσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους τα τσουρέκια. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε το αλεύρι ROBIN HOOD για την περίπτωση αυτή.

Αν θέλετε τα τσουρέκια σας να γίνουν πιο γλυκά, προσθέτετε ακόμη 100 γραμμάρια ζάχαρης.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων