Ελληνική Συνταγή: Τυροπιτάκια… τα τέλεια, με απίθανη γεύση και τραγανή, ασύγκριτη ζύμη

Μια εύκολη συνταγή για υπέροχα τυροπιτάκια. Η γεύση τους και, κυρίως, η απίθανα αφράτη αλλά τραγανή ζύμη τους, θα τα κάνουν περιζήτητα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεν θα βρείτε καλύτερο σνακ.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 πακέτο [250 γρ.] βιτάμ
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φέτα τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι
  • 150 γρ. κεφαλογραφιέρα, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 2 αυγά + 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
  • 2 κ.σ. γάλα
  • σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  • Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, τα ανακατεύουμε πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια ή τα χτυπάμε με το με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ «γάντζος» για ζύμες, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
  • Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Βάζουμε τη τη μπάλα ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο λεπτό, με πάχος όχι περισσότερο από ½ εκ. Με ένα πιατάκι του καφέ (ή με ένα στρογγυλό κουπ πατ με διάμετρο 8 – 10 κ.) κόβουμε στρογγυλά δισκάκια ζύμης. Παίρνουμε τα περισσεύματα ζύμης και τα ανοίγουμε και αυτά με τον πλάστη, φτιάχνοντας άλλο ένα φύλλο, μικρότερο μεν, το ίδιο λεπτό δε.
  • Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο μέσον κάθε δίσκου και κλείνουμε τους δίσκους σε μισοφέγγαρα, πιέζοντας τις άκρες για να κολλήσουν.
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με το μείγμα αυτό αλείφω όλα τα τυροπιτάκια. Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή τον παπαρουνόσπορο και τα ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. [Μπορούμε να “καβουρντίσουμε” το σουσάμι στο γρίλ και να πασπαλίσουμε τα τυροπιτάκια].

Προαιρετικά πασπαλίστε τα με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Related posts

Ρεκόρ κοινοποιήσεων ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό στη συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και… τρέμουν οι ζαχαροπλάστες

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο