Φρέσκα αυγά: Ο πανέξυπνος τρόπος για να καταλάβεις αν είναι πραγματικά φρέσκα

Φρέσκα αυγά: Το μυστικό για να ξεχωρίσεις τα φρέσκα αυγά από τα παλιά και ένα κόλπο για να μην σπάει το βραστό αυγό

Σε όλους έχει συμβεί να μην θυμόμαστε αν τα αυγά που έχουμε στο ψυγείο μας είναι κατάλληλα για να τα καταναλώσουμε. Πολλοί ξεχνάμε την ημερομηνία που τα αγοράσαμε.

Γι’ αυτό λοιπόν βρήκαμε ένα πολύ έξυπνο και απλό κόλπο για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα παλιά αυγά.

Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε!

Τοποθετείστε τα αυγά προς κατανάλωση σε ένα λεκανάκι με νερό, όπως στην φωτογραφία και ανάλογα το πως επιπλέει καταλαβαίνουμε και πόσο φρέσκο είναι:

No 1. Πολύ φρέσκο

Θα βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και θα παραμείνει βυθισμένο.

Νο 2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)

Θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.

Νο 3. Παλιό (τριών εβδομάδων)

Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.

Νο 4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-

Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.

Φρέσκα αυγά: Το μυστικό για να μην σπάει το βραστό αυγό

  • Ένα φρέσκο αυγό πρέπει να έχει σφριγηλό και συμπαγή κρόκο, που να μην σπάει εύκολα.
  • Στα βραστά αυγά, όταν τα ξεφλουδίζουμε δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο αυγό και τη φλούδα.

Για την ακρίβεια, όταν καθαρίζουμε φρέσκο βρασμένο αυτό, μαζί με το τσόφλι βγαίνει και μέρος του ασπραδιού, σαν να είναι κολλημένο.

Τέλος, ορισμένες διευκρινίσεις για όταν αγοράζετε αυγά:

Ο κωδικός των αυγών βιολογικής εκτροφής ξεκινά από ‘0’, ενώ ο κωδικός των αυγών ελευθέρας βοσκής ξεκινά από ‘1’. Ο κωδικός αυτός υπάρχει είτε πάνω στη συσκευασία είτε πάνω στο ίδιο το αυγό. Αν μάλιστα μετά τον αριθμό αναγράφονται τα αρχικά ‘EL’, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί σημαίνει ότι είναι ελληνικό.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα αυγά που αναγράφουν κωδικό που ξεκινά από ‘3’. Αυτό σημαίνει ότι οι κότες εκτρέφονται σε κλουβιά και γενικότερα απαράδεκτες συνθήκες.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων