Γιαγιαδίστικη πατατόπιτα από το χωριό: Η παραδοσιακή συνταγή με κόκκινες πιπεριές και φρέσκα υλικά

Γιαγιαδίστικη πατατόπιτα από το χωριό: Νηστίσιμη και ελαφριά με φρέσκα υλικά

Οι πίτες είναι σταθερή αξία στην ελληνική κουζίνα και στην γαστρονομική μας παράδοση. Η συγκεκριμένη συνταγή για μια γιαγιαδίστικη πατατόπιτα με κόκκινες πιπεριές θα σας άφησει έκπληκτους από το γευστικό της αποτέλεσμα. Τα φρέσκα υλικά σε συνδυασμό με τα αρωματικά βότανα θυμίζουν χωριό και παράδοση.

Υλικά

για τη ζύμη

  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την γέμιση

  • 2 κιλά πατάτες βραστές
  • 1-1 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι

για το φύλλο

  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
  • ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας

Η συνταγή για την γιαγιαδίστικη πατατόπιτα από το χωριό

Εκτέλεση ζύμης

  • Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
  • Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
  • Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.

Εκτέλεση γέμισης

  • Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.
  • Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση πίτας

  • Ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι ή νισεστέ, βάζουμε τη μία μπάλα της ζύμης, την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος , που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο (φύλλο).
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την πατατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα