Γιαουρτόπιτα της Γιαγιάς: Η λαχταριστή συνταγή με σιμιγδάλι και λεμόνι

Γιαουρτόπιτα της Γιαγιάς: Το πανεύκολο και παραδοσιακό γλυκό

Αυτή η συνταγή για γιαουρτόπιτα θα σας αφήσει άφωνους. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό που όλοι ξέρουμε και συνδυάζει άψογα το λεμόνι με το σιμιγδάλι.

Είναι μια εξαιρετική πρόταση την οποία την τιμούμε αρκετά στην οικογένεια μας και την φτιάχνουμε με σιμιγδάλι. Στο τέλος προσθέτουμε σιρόπι με λεμόνι το οποίο δίνει μια μοναδική γλυκιά γεύση.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

  • 650 γραμ. γιαούρτι
  • 5 αυγά
  • 650 γραμ. ζάχαρη
  • 650 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 350 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • φλούδα ξυσμένη από 1 λεμόνι
  • 1 σωληνάριο βανίλια
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
  • μισό κιλό ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
  • 1 κουταλιά σούπας λεμόνι

Οδηγίες για την γιαουρτόπιτα της γιαγιάς

Βήμα 1

Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα σφιχτή.

Βήμα 2

Δουλεύουμε στη λεκάνη το γιαούρτι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το δούλεμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα από το μύλο, το σιμιγδάλι, που μέσα προηγουμένως έχουμε ανακατέψει τη σόδα, την ξυσμένη φλούδα λεμονιού, το κονιάκ, τη βανίλια και στο τέλος τη μαρέγκα, δουλεύοντας με το χέρι μας όλο το μίγμα, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μίγμα, κουνάμε πέρα δώθε το ταψί για να ισιώσει και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βήμα 6

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, 5 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και σιροπιάζουμε χλιαρό το γλυκό με καυτό το σιρόπι.

Βήμα 7

Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα για να απορροφήσει το σιρόπι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μερικές ώρες.

Βήμα 8

Κόβουμε κατόπιν κομμάτια και σερβίρουμε.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων