Γκιούλμπασι: Με αυτήν την συνταγή θα γίνει άπαιχτο
Η παραδοσιακή αυτή συνταγή δεν θέλει κόπο παρά μόνο κάποιες συμβουλές οι οποίες θα απογειώσουν το αποτέλεσμα.
Δοκιμάστε την συνταγή για το πιο ζουμερό κρέας στη γάστρα με κεφαλοτύρι και λαχανικά στη λαδόκολλα. Το πιο νόστιμο γεύμα για την οικογένεια με συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Τα συστατικά και η εκτέλεση της συνταγής για γκιούλμπασι
Συστατικά
- 500 γρ. μοσχάρι, ποντίκι
- 500 γρ. αρνί, μπούτι
- 500 γρ. χοιρινό, μπούτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 600 γρ. ντομάτες
- 100 γρ. κρασί λευκό
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 300 γρ. νερό
- 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι
- 300 γρ. κεφαλοτύρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. μέλι
Περισσότερες συμβουλές για το πιο γευστικό γκιούλμπασι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε μια γάστρα σε δυνατή φωτιά. Αν δεν έχουμε γάστρα συμβατή με εστίες κουζίνας μπορούμε να βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια 4-5 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το κρέας στη γάστρα και σοτάρουμε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια, τα σκόρδα και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα.
Προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό από το λεμόνι, τις ντομάτες σε κυβάκια, το νερό, τον ζωμό και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην γάστρα. Βάζουμε τη ρίγανη, το μέλι και ανακατεύουμε.
Κλείνουμε το καπάκι από τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 2 ½ -3 ώρες.
Σερβίρουμε με ψωμί.