Γνωρίστε το αρχαιότερο λαχανικό που ενισχύει την όραση, δυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει τον καρκίνο

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενδέχεται να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή σας στα λαχανικά, αλλά παρέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, περιλαμβάνοντας βιταμίνη C και έχοντας εξαιρετική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, καθώς και σε άλλες ουσίες όπως βιταμίνη Α, μαγγάνιο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6.

Τι είναι το νεροκάρδαμο
Το νεροκάρδαμο, γνωστό και ως κιτρινοκάρδαμο, είναι ένα είδος υδρόβιου ανθοφόρου φυτού. Το νεροκάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου ως φυσικό φάρμακο με ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ άλλων σε καρδιακά προβλήματα, πυρετό, προβλήματα ήπατος κ.α. Το κάρδαμο είναι ένα πολυετές φυτό που φύεται στην Ευρώπη και την Ασία. Είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνει ο άνθρωπος.

Το νεροκάρδαμο έχει λεπτά, σγουρά φύλλα και μικρά λευκά ή ροζ άνθη. Έχει έντονη γεύση, ελαφρώς πικάντικη και γλυκιά. Χρησιμοποιείται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες και σάλτσες.

Το νεροκάρδαμο είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και K, καθώς και σε μέταλλα όπως το σίδηρο, το ιώδιο και το ασβέστιο. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οφέλη για την υγεία του νεροκάρδαμου
Χρήσιμο για τα οστά
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Ενισχύει την όραση
1. Χρήσιμο για τα οστά
Τρώγοντας 1 φλιτζάνι ωμό νεροκάρδαμο θα έχετε όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεστε για την ημέρα. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη δεν είναι μόνο σημαντική για την πήξη του αίματος, αλλά υποστηρίζει επίσης τον σχηματισμό των οστών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου. Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine σημείωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ είχαν 22% μείωση στον κίνδυνο καταγμάτων σε σύγκριση με εκείνους με τη λιγότερη ποσότητα βιταμίνης Κ στη διατροφή τους.

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Το κάρδαμο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παραγωγής κολλαγόνου για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων. Η βιταμίνη C έχει επίσης ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και επούλωσης πληγών.

Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος αποτρέποντας το σχηματισμό ορισμένων ενώσεων που προκαλούν καρκίνο. Μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, κυρίως από λαχανικά και φρούτα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Μπορεί να εκπλαγείτε που η βιταμίνη C προστατεύει επίσης την καρδιά. Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε C (και αυτά περιλαμβάνουν το νεροκάρδαμο) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκονται στη βιταμίνη C μπορεί να υποστηρίξουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων για την προστασία από την καρδιακή προσβολή.

4. Ενισχύει την όραση
Το κάρδαμο είναι μια πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα καροτενοειδή δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο οφθαλμικών ασθενειών και καταρράκτη που σχετίζονται με την ηλικία. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας των ματιών.

Related posts

Ρεκόρ κοινοποιήσεων ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό στη συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και… τρέμουν οι ζαχαροπλάστες

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο