Η αγαπημένη τυρόπιτα των κτηνοτρόφων: Η εύκολη συνταγή για βλαχόπιτα με τραχανά που θα σας θυμίσει το χωριό

Τυρόπιτα: Η πανεύκολη συνταγή για μια εξαιρετική βλαχόπιτα

Οι τυρόπιτες είναι σταθερή αξία στην ελληνική γαστρονομία και στην παραδοσιακή κουζίνα. Γι’ αυτό σήμερα σας παρουσιάζουμε μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για βλαχόπιτα ή αλλιώς τυρόπιτα με σταφίδες και τραχανά. Αυτή η τυρόπιτα σίγουρα θα γίνει μια από τις αγαπημένες σας.

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Για τα φύλλα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις(θα γίνουν 7 σχετικά χοντρούτσικα φύλλα)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τραχανάς γλυκός, σταρένιος
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

Τυρόπιτα: Η συνταγή για την βλαχόπιτα

Φύλλα

  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειάζεται, δουλεύοντας με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια τραχιά μάζα.
  • Ζυμώνουμε επίμονα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη, προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό αν προκύψει σφιχτή ή, αντίστοιχα, ελάχιστο αλεύρι αν κολλάει στα χέρια.
    Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  • Παράλληλα, βάζουμε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να τον καλύψει κατά 2-3 εκ. και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  • Τον αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να νιώθουμε τον τραχανά μαλακό και αφράτο στα δάχτυλά μας.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 ίσα κομμάτια, όσα και τα φύλλα που θα ανοίξουμε.
  • Παίρνουμε το ένα κομμάτι (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με μια καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν) και με πλάστη-βέργα το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο, με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από του ταψιού, ώστε οι άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  • Λαδώνουμε καλά το ταψί (και τα τοιχώματα) και στρώνουμε εκεί το φύλλο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Το αλείφουμε με λάδι.
  • Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο, το στρώνουμε πάνω στο πρώτο, με τις άκρες του να εξέχουν επίσης από το ταψί, και το λαδώνουμε και αυτό γενναιόδωρα.
  • Ανοίγουμε το τρίτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διαστάσεις και πάχος όσο και τα υπόλοιπα δύο, το στρώνουμε και αυτό στο ταψί με τις άκρες του να εξέχουν και το λαδώνουμε.
  • Το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, σκορπίζουμε εδώ κι εκεί το 1/3 από τις σταφίδες και αδειάζουμε πάνω του το 1/3 του μείγματος τραχανά. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ανοίγουμε το τέταρτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, το στρώνουμε στον τραχανά, το λαδώνουμε, το πασπαλίζουμε με κανέλα και σκορπίζουμε άλλο 1/3 σταφίδες και 1/3 μείγματος τραχανά
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά με ένα πέμπτο φύλλο, που το λαδώνουμε, το πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη κανέλα, τις υπόλοιπες σταφίδες και σκορπίζουμε το υπόλοιπο μείγμα τραχανά.
  • Τέλος, ανοίγουμε τα δύο τελευταία κομμάτια ζύμης σε φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί καλά λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο, για να σκεπάσουμε τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175- 180°C.
  • Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, στρίβοντάς τα, για να φτιάξουμε ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά της πίτας
  • Τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα με τραχανά και σταφίδες στο μεσαίο του φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων