Φασολάδα: Όλα τα βήματα για την παραδοσιακή συνταγή
Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη συνταγή από αυτή της παραδοσιακής και πατροπαράδοτης φασολάδας για την ημέρα αυτη. Η αχνιστή και χυλωμένη φασολάδα που μπαίνει σε κάθε σπίτι για να μας ζεστάνει.
Για κάποιον λόγο, μεγαλώνοντας, μάθαμε πως το εθνικό μας πιάτο είναι η φασολάδα. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η θρεπτική σούπα με αρωματικό σέλινο και καροτάκι δεν διαφημίζεται παραέξω όσο ο δημοφιλής μουσακάς και η χωριάτικη σαλάτα.
Η αλήθεια είναι πως η καλοκαιρινή, τουριστική Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εντάξει ένα κάπως βαρύ και σίγουρα πολύ ζεστό πιάτο στις καλοκαιρινές της καμπάνιες.
Κι όμως, η φασολάδα παραμένει συνταγή από την καρδιά της ελληνικής παράδοσης, είναι βίγκαν (μιας και αυτός ο διαχωρισμός «τρεντάρει» πολύ) και πάνω από όλα είναι πολύ θρεπτική και υγιεινή.
Ανακαλύψαμε μια συνταγή στο διαδίκτυο που μας φάνηκε εντυπωσιακή όσο και ιδιαίτερα επιτυχημένη, αναφορικά με το ένα και μοναδικό ζητούμενο: να βράσουν τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα.
Φασολάδα: Τα βήματα της συνταγής
- 500 γρ. φασόλια
- 1.2 λίτρα νερό
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (1 κούπα) ψιλοκομμένα
- 3-4 καρότα σε φετούλες
- Κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Ξεπλένουμε τα φασόλια κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 1-2 λεπτά και αδειάζουμε το νερό.
Αφού στραγγίσουμε τα φασόλια, ρίχνουμε το μετρημένο νερό στην κατσαρόλα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά, αν τη χρησιμοποιήσουμε, και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 με 2,5 ώρες τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.
Δοκιμάστε και όταν δείτε ότι τα φασόλια κοντεύουν να βράσουν, ρίχνετε τον πελτέ το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνετε να βράσουν ακόμη μισή ώρα και η φασολάδα είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία!