Η κρυφή συνταγή της γιαγιάς: Aφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού έτοιμα σε λίγα λεπτά

Η κρυφή συνταγή της γιαγιάς: Aφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού έτοιμα σε λίγα λεπτά

Συνταγή της γιαγιάς: Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού

Δεν τα πλάθουμε κουλουράκια, αλλά τους δίνουμε το σχήμα που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τα κάνουμε κυλινδρικά και όχι πλακουτσά, αλλά κατά το ψήσιμο απλώνουν και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Εσείς μπορείτε να τους δώσετε το σχήμα που θέλετε. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου.

Τα υλικά:

1 δόση βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια

1 ποτήρι νερού λάδι

1 ποτήρι νερού ζάχαρη και 3-4 κουταλιές σ. ακόμα

1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια

1 κουταλάκι σόδα

1/2 κουταλάκι αμμωνία

1 κουταλάκι κανέλα

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι περίπου

Η κρυφή συνταγή της γιαγιάς: Aφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού έτοιμα σε λίγα λεπτά

Πως φτιάχνουμε τη συνταγή της γιαγιάς

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε και την κανέλα. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες. Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ.

Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

Όταν αρχίσει και γίνεται ζύμη, ανακατεύουμε πλέον με τα χέρια, φέρνοντας τη ζύμη προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να σταθεί πάνω από μία ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.

Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Πλάθουμε κυλινδρικά σε μέγεθος μελομακάρονου, ή σε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.

Πρέπει να ροδίσουν καλά. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο από κάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

Πάντα ένας νικητής: Το αξέχαστο ζεϊμπέκικο του Κώστα Χαρδαβέλλα – Βίντεο

Ανατροπή, δεν ήταν καρκίνος: Αυτή είναι τελικά η αιτία θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα, μόλις μαθεύτηκε

Η απoκάλuψη του Κανάκη για τον Χαρδαβέλλα: «Στην τελευταία επικοινωνία μας…»

Καιρός: Με χιόνια τα φετινά Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά

Κώστας Χαρδαβέλλας: Το αξέχαστο βαρύ «ζεϊμπέκικο του νικητή» που χόρεψε κι οι αγαπημένοι φίλοι που τον χειροκρότησαν

Προτεινόμενα