Μαραθόπιτα: Η απόλυτη πίτα της νηστείας
Δοκιμάστε να φτιάξετε μια παραδοσιακή μαραθόπιτα η οποία έχει πολύ λεπτή ζύμη και εξαίσια αρωματική γεύση από τα μάραθα. Θα την τελειώσουν σε χρόνο μηδέν.
Υλικά
- 1 κιλό μάραθα, ψιλοκομμένα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml ελαιόλαδο
- 250 ml νερό
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μαραθόπιτα: Εκτέλεση
Φύλλο
Η είδηση της ημέρας
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μάραθα και αλατοπίπερο για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μαραθόπιτες
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μικρές μπάλες και ανοίγουμε καθεμία, με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο πάχους 1,5 χλστ. και διαμέτρου περίπου 18 εκ.
- Απλώνουμε στους 10 δίσκους ζύμης τη γέμιση σε μια λεπτή στρώση και καλύπτουμε με τους υπόλοιπους δίσκους.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι τις άκρες των φύλλων ώστε να κολλήσουν καλά και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε μία μία τις μαραθόπιτες, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τις μαραθόπιτες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.