Κάππαρη: Οι ευεργετικές της ιδιότητες
Η κάππαρη είναι ένα φυτό, που μεγαλώνει στα βράχια και το οποίο έχει μάλιστα πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες.
– Δίνεται στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα.
– Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της ανικανότητας.
– Τέλος, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών.
– Ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και φουσκώματα. Επιπλέον, αυτά τα πικάντικα μπουμπούκια τρώγονται για τη βελτίωση της όρεξης.
– Βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο. Η κάπαρη βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
– Είναι επίσης γνωστή για την πρόληψη της συμφόρησης στο στήθος.
– Η κάππαρη είναι καλή για το ξηρό δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο.
– Επίσης, χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών του δέρματος όπως η ερυθρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό και σπυράκια. Ως εκ τούτου, η κάππαρη που χρησιμοποιείται στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Επιπλέον βοηθά να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Η κάππαρη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών πάρα πολύ, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και σίδηρο. Και οι δύο είναι γνωστές για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η βιταμίνη Β βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. Έτσι, στηρίζει τη συνολική υγεία των μαλλιών από την κυκλοφορία του αίματος που είναι βασική προϋπόθεση για υγιή και λαμπερά μαλλιά. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.
Τι περιέχει
– Αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, (2 γραμμάρια ανά κουταλιά σούπας)
– Βιταμίνες Α, Ε, C, K, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Φολικό οξύ
– Ασβέστιο,
– Μαγγάνιο,
– Σίδηρο,
– Μαγνήσιο & χαλκό και το σελήνιο
– Λιπαρά οξέα,
– κατά κύριο λόγο λινολεϊκό οξύ
Κάπαρη: Πως χρησιμοποιείται στην κουζίνα
Χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, και κυρίως στην μεσογειακή κουζίνα. Η πικάντικη ιδιαίτερη γεύση της προσθέτει ξεχωριστή νότα στα πιάτα.
– Ως τουρσί, χρησιμοποιείται σε πολλές σαλάτες, σε ορεκτικά, σε σάλτσες και ως επικάλυψη σε πίτσες.
– Η κάππαρη δίνει ιδιαίτερη γεύση στα λαχανικά, στο κρέας, και στο ψάρι (ειδικά σε συνταγές που συνδυάζεται με σάλτσα αντζούγιας)
– Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα dressings, όταν αναζητούμε λίγο πιο πικάντικη και ιδιαίτερη γεύση (π.χ. σε μαγιονέζα, αγιολί κ.α.)
Πού χρειάζεται προσοχή
– Η χρήση της, ίσως πρέπει να περιοριστεί στην εγκυμοσύνη (παραδοσιακά αναφέρεται ότι χρησιμοποιείτο για πρόκληση συσπάσεων)
– Ασθενείς που υποβάλλονται σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν, την κάππαρη καθώς
– επίσης παραδοσιακά χρησιμοποιείτο σαν φυσικό αντιπηκτικό και πιθανόν να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία