Κι’ όμως αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος με τα μακαρόνια: Το κάνουμε όλοι και για αυτό βγαίνουν άνοστα

Μακαρόνια: Η λάθος κίνηση στοιχίζει στο γευστικό αποτέλεσμα της μακαρονάδας σας

Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιο απλά φαγητά, όμως κάποιες λάθος κινήσεις στο μαγείρεμα και τα μακαρόνια θα σας βγουν λασπωμένα ή άνοστα.

Ένα πολύ συχνό λάθος που μπορεί να κάνετε, λοιπόν, είναι να σουρώνετε τα μακαρόνια και να τα «λούζετε» με κρύο νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φύγει όλο το άμυλο και τελικά να είναι εντελώς άνοστα, με την χρήση του ελαιολάδου να χρειάζεται επίσης προσοχή.

Η σωστή κίνηση για να μη βγουν άνοστα

Ο σωστός τρόπος είναι να τα μεταφέρετε με την κουτάλα για τα μακαρόνια κατευθείαν μέσα στη σάλτσα (χωρίς το νερό). Τόσο απλό.

Η πεντανόστιμη συνταγή για μακαρόνια με τυριά και μπέικον σε φόρμα

Υλικά

  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά (Νο. 5)
  • 1 “Σπιτικός” Ζωμός Λαχανικών
  • 110 γρ. βιτάμ (7-8 κ.σ.)
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 10 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • 150 γρ. κασέρι πικάντικο, χοντροτριμμένο
  • 150 γρ. μανούρι, χοντροτριμμένο
  • 150 γρ. γλυκιά ξινομυζήθρα, (ή φέτα) θρυμματισμένη
  • 5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 250 ml γάλα φρέσκο ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά για πιο κρεμώδη υφή και πιο πλούσια γεύση
  • 4 αυγά
  • αλάτι – πιπέρι
  • τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα φόρμας

Εκτέλεση

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, 1 ¼ κ.σ. χοντρό αλάτι και το σπιτικό ζωμό λαχανικών και μόλις κοχλάσει βράζετε τα μακαρόνια σας αλ” τέντε, 3 λ περίπου λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία.
  • Αυξομειώστε το χρόνο βρασίματος ανάλογα πόσο Αλ ντέντε θέλετε το ζυμαρικό σας, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι θα ψηθούν και στο φούρνο για 30 περίπου λ. Τα στραγγίζετε τα μεταφέρετε στην άδεια κατσαρόλα, τα περιχύνετε με 3 κ.σ. ζεστό βούτυρο και τα ανακατεύετε.
  • Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο, τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. βιτάμ και σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το μπέικον με 1-2 πρέζες αλάτι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τα τριμμένα τυριά και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώνει.
  • Σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύετε να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ. Προσθέτετε τα αυγά, 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Ρίχνετε το μείγμα αυγών και το μείγμα λαχανικών-τυριών μέσα στη κατσαρόλα με τα στραγγισμένα-βουτυρωμένα μακαρόνια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Παίρνετε μια φόρμα του κέικ (26 εκ.) με τρύπα στη μέση, και τη βουτυρώνετε παντού και καλά με το υπόλοιπο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Από πάνω πασπαλίζετε λίγη τριμμένη φρυγανιά για να ξεφορμάρετε εύκολα το φαγητό σας.
  • Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και στρώνετε την επιφάνεια πιέζοντας ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού.
  • Καλύπτετε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ.
  • Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων