Κουλουράκια της Λαμπρής: Εύκολη συνταγή με βανίλια και πορτοκάλι που παραμένουν τραγανά ακόμα και ένα μήνα μετά

Κουλουράκια της Λαμπρής: Η πανεύκολη συνταγή για λαχταριστά κουλουράκια

Τα κουλουράκια της Λαμπρής διαδέχονται τα τσουρέκια και φτιάχνονται παραδοσιακά κάθε Πάσχα με τις γυναίκες να κάνουν όλες τις προετοιμασίες από τη μεγάλη Πέμπτη.

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και κόκκινα αυγά. Από την αρχαιότητα το τσουρέκι και γενικά η ζύμη, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, “παίρνει σχήμα και ζωή” και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το κόκκινο χρώμα των αυγών που τοποθετούνται πάνω στα τσουρέκια συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα

Σε κάποια χωριά συνήθιζαν να μαρκάρουν μάλιστα το κεφάλι και την πλάτη των νεαρών αρνιών με την μπογιά από τα αυγά. Επίσης κρατούσαν μία από τις μεγάλες στρογγυλές κουλούρες της Μ. Πέμπτης στις εικόνες, για να προστατέψουν τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.

Η συνταγή για τα κουλουράκια της Λαμπρής

ΥΛΙΚΑ

  • 1.500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250γρ βούτυρο
  •  500γρ ζάχαρη
  •  3 αυγά
  •  125ml χυμό πορτοκαλιού +το ξύσμα
  • 125ml χλιαρό γάλα
  • 20γρ αμμωνία
  • 10γρ baking powder
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τις βανίλιες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα και το baking powder. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας.
  • Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνατε την διαδικασία πάνω από το μπολ.
  • Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε και ρίχνετε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Όταν η ζύμη βαρύνει και αρχίσει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και ζυμώνετε με το χέρι.
  • Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
  • Πλάθεται τα κουλουράκια και αλείφετε με αυγό. Ψήνετε στους 200° στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα