Κουρκούμη ή Κουρκουμάς: Καθαρίζει τον οργανισμό – Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας και ηπατικών νόσων

Κουρκουμάς: Οι ευεργετικές ιδιότητες του

Η κουρκούμη είναι καρύκευμα, που ονομάζεται και κιτρινόριζα ή χρυσόριζα. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.

Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″ χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.

Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.

Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.\

Οι Θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά

– Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση

– Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

– Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου

– Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς

– Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης

– Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

– Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας

– Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων

– Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

– Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες

– Κατά της αναιμίας

– Κατά της διάρροιας

– Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

– Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Σε πνευματικό επίπεδο, ο κουρκουμάς θεωρείται ότι προάγει τη θεϊκή ενέργεια και την ευημερία, καθαρίζει τα τσάκρας και το αιθερικό σώμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον απ΄όσους ασχολούνται με τη γιόγκα.

Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Γιατί λοιπόν να μη τον προσθέσουμε από σήμερα στη διατροφή μας;

Κουρκουμάς: Πως και που τον χρησιμοποιούμε

– Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε

– Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.

– Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά

– Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.

– Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα