Κρεμμύδι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τα σημαντικά οφέλη για την υγεία και η μοναδική, άγνωστη παρενέργεια

Κρεμμύδι: Τα συστατικά που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό

Μπορεί να μην μας αρέσουν είτε στην γεύση είτε στην μυρωδιά, αλλά από ότι φαίνεται πρέπει να βρούμε τους τρόπους να τα εντάξουμε στην διατροφή μας, καθώς τα οφέλη τους είναι πραγματικά πολύτιμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 20 κιλά κρεμμύδι ετησίως, είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο, τουρσί ή σε σκόνη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κρεμμυδιών για να διαλέξετε, όπως κίτρινα, κόκκινα, λευκά και άλλα.

Τα κρεμμύδια είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και είναι γνωστό ότι προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, όπως:

Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Πολλά είδη κρεμμυδιών περιέχουν έναν πλούτο χημικών ουσιών, που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το κρεμμύδι είναι από τις πλουσιότερες πηγές τροφίμων ενός θρεπτικού συστατικού που ονομάζεται κερσετίνη (quercetin). Αυτό το χημικό είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη δραστηριότητα ή τη δημιουργία στοιχείων, τα οποία προκαλούν καρκίνο. Μια διατροφή πλούσια σε κερσετίνη έχει συσχετιστεί ειδικότερα με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου
Το κρεμμύδι περιέχει οργανικές ενώσεις θείου. Αυτές οι ενώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρεμμύδια έχουν τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Οι οργανικές ενώσεις θείου βοηθούν στην μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στον οργανισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διάσπαση των θρόμβων αίματος. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα πρέπει όμως να τρώτε το κρεμμύδι ωμό και όχι μαγειρεμένο, για να πάρετε τις περισσότερες ενώσεις θείου από αυτό.

Περισσότερα οφέλη που προσφέρουν τα κρεμμύδια στον οργανισμό

Διαβήτης

Τόσο η κερσετίνη όσο και οι οργανικές ενώσεις θείου που βρίσκονται στα κρεμμύδια είναι γνωστό ότι προάγουν την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτή είναι μια ιδιότητα που κάνει τα κρεμμύδια μια καλή επιλογή λαχανικών για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Μικρότερος κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ

Τα φλαβονοειδή προέρχονται από φυτά και βρίσκονται ιδιαίτερα σε αφθονία στο κρεμμύδι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούν μακροχρόνια διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κρεμμύδι: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Μια μερίδα (ένα φλιτζάνι) ψιλοκομμένο, ωμό λευκό κρεμμύδι περιέχει:

Θερμίδες: 32
Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 0 γραμμάρια
Ίνες: 1 γραμμάριο
Ζάχαρη: 3 γραμμάρια
Τα κρεμμύδια είναι επίσης μια καλή πηγή για:

Βιταμίνη C
Βιταμίνη Β6
Κάλιο
Μαγγάνιο
Χαλκός

Κρεμμύδι: Πιθανή παρενέργεια που πρέπει να προσέξετε

Πιθανώς η μόνη αρνητική επίδραση που θα παρατηρήσετε από την κατανάλωση κρεμμυδιών είναι ότι μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά του σώματός σας. Όταν το σώμα σας διασπά τις ενώσεις θείου που βρίσκονται στα κρεμμύδια, μπορούν να αντιδράσουν στον ιδρώτα στο δέρμα σας, δημιουργώντας αυτό που γενικά θεωρείται μια δυσάρεστη οσμή του σώματος.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο σημαντικό. Για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το κρεμμύδι μπορεί να αυξήσει τα αέρια και το φούσκωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα