Μακαρονάδα τσουχτή: Νόστιμο και λαχταριστό φαγητό από τη Μάνη

Μακαρονάδα τσουχτή: Υπέροχη παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή

Μακαρονάδα τσουχτή: Ένα φαγάκι-έκπληξη, απαράμιλλης νοστιμιάς, έξοχο παράδειγμα του πόσο ευρηματική είναι η κουζίνα της Μάνης.


Χοντρά μακαρόνια, τότε φτιαγμένα στο χέρι, αναμειγνύονται με ξερή μυζήθρα «τσουρουφλισμένη» σε καυτό ελαιόλαδο και σερβίρονται με τηγανητό αυγό, που, ελλείψει κρέατος, προσθέτει πρωτεΐνη στο φαγητό.

Υλικά τσουχτής μακαρονάδας

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5 (δεν είχα έβαλα σπαγγέτι)
  • 300 γρ. μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το σερβίρισμα
  • 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα των αυγών
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 4 αυγά (ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση συνταγής τσουχτής μακαρονάδας

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα, με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά και σοτάρουμε για περίπου 5 – 8 λεπτά μέχρι να σκουρύνει, αλλά όχι να καεί.
  4. Σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και, μόλις το μείγμα του τυριού είναι έτοιμο, το αδειάζουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε ένα- ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), σε λίγο ελαιόλαδο.
  6. Σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά.
  7. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων