Μαλακό κρέας: 10 μυστικά μαγειρικής για να ψήνεται υπέροχα, να είναι λουκούμι και να λιώνει στο στόμα

Κρέας: Όλες οι συμβουλές που θα το διατηρήσουν μαλακό

Το μαγείρεμα το κρέατος, δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλές νοικοκυρές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με το ψήσιμό του. Αδιαμφισβήτητα, το κρέας δεν χρειάζεται να είναι μόνο γευστικό, αλλά κρίνεται απαραίτητο να είναι και μαλακό. Στο παρακάτω άρθρο ακολουθεί σχετική λίστα, με μυστικά για να το πετύχετε.

– Αποφασίστε αν θα βράσετε ή θα ψήσετε το κρέας σας. Το βράσιμο έχει την ιδιότητα να λιώνει τον συνδετικό ιστού του κρέατος και να του δίνει τη μορφή ζελατίνας. Αντίθετα, το ψήσιμο συρρικνώνει και σκληραίνει τους συνδετικούς ιστούς του, με αποτέλεσμα να σκληραίνει το κρέας. Έτσι, κομμάτια όπως κότσι, ποντίκι, στηθοπλευρά, καπάκι, σβέρκος και λάπα είναι καταλληλότερα για βράσιμο, ενώ φιλέτα, μπριζόλες, κόντρα, σπάλα και σπαλομπριζόλες είναι προτιμότερο να ψήνονται.

– Βάλτε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα σκεύος, το οποίο θα γεμίσετε είτε με αναψυκτικό με ανθρακικό (ιδανικά χωρίς ζάχαρη), είτε με σόδα. Το κρέας θα μαριναριστεί στη σόδα και θα μαλακώσει αφάνταστα.

– Εναλλακτικά, πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο, σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί, και φτιάξτε μαρινάτα ως εξής: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

– Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για τα παραπάνω, μπορείτε να το αλείψετε με ακτινίδιο και να το αφήσετε να απορροφήσει τα υγρά του φρούτου για 20 λεπτά.

Τα μυστικά για να παραμείνει το κρέας μαλακό

– Αν πρόκειται να τσιγαρίσετε το κρέας, πριν το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, αφήστε το πρώτα 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και, αφού το πλύνετε, σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.

– Αν πρόκειται να βράσετε το κρέας, για να μην χάσει τους φυσικούς χυμούς του, βάλτε το σε νερό που έχει ήδη ζεσταθεί (εκτός εάν φτιάχνετε σούπα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό). Στο ζεστό νερό οι πρωτεΐνες του κρέατος παίρνουν μορφή ζελατίνας και σχηματίζουν μια προστατευτική κρούστα, η οποία εμποδίζει τη διαφυγή των χυμών του και το κρατά μαλακό.

– Μην αλατίσετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, αλλά κατά την διάρκεια αυτού. Επίσης, την ώρα που βράζει μπορείτε να ρίξετε και λίγη ζάχαρη.

– Το κρέας μπορεί να μαλακώσει αν, ενώ βράζει, προσθέσετε λίγο ξύδι (μια κουταλιά του γλυκού ή της σούπας, ανάλογα με την ποσότητα που μαγειρεύετε). Αν, πάλι, το ψήνετε ή το τηγανίζετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές ροδέλες μήλων.

– Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όταν γυρνάτε το κρέας πλευρά, μην το τρυπάτε με το πιρούνι, γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του. Προτιμάτε να το γυρνάτε με λαβίδα.

– Αν ψήνετε κρέας στον φούρνο, για να μην στεγνώσει, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα έχετε πρώτα ανοίξει τρύπες. Μπορείτε ακόμα να βάλετε και ένα πυρέξ με νερό στον φούρνο, για να υπάρχει υγρασία ενώ ψήνεται το κρέας.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα