Με έναν απλό τρόπο: Έτσi θα μαγειρέψεις το ρύζι για να φιλτράρεις το αρσενικό αλλά να μείνουν τα θρεπτικά συστατικά

Μια από τις πιο διαδεδομένες τροφές στον κόσμο είναι το ρύζι. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πως εμπεριέχει υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό το οποίο είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε μια νέα μελέτη, ο ερευνητής Manoj Menon και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ διερεύνησαν διάφορες μεθόδους μαγειρέματος ρυζιού για να δουν ποια προσφέρει τον καλύτερο τρόπο μείωσης του αρσενικού στο ρύζι, διατηρώντας ταυτόχρονα τα θρεπτικά συστατικά.

Οι κατάλληλοι μέθοδοι για να μαγειρευτεί το ρύζι
Εξετάστηκαν τέσσερις μέθοδοι χρησιμοποιώντας:

άπλυτο ρύζι

πλυμένο ρύζι

προ-εμποτισμένο ρύζι (μουλιασμένο σε νερό)

μισοβρασμένο ρύζι (parboiled)

Όταν ανέλυσαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος με το μισοβρασμένο ρύζι, μείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό αρσενικού, διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού.

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι στο σπίτι για να αφαιρέσετε το αρσενικό

Για να το πετύχετε αυτό στο σπίτι, οι ερευνητές λένε να κάνετε τα ακόλουθα:

Βράστε σκέτο νερό (τέσσερα φλιτζάνια νερού για κάθε φλιτζάνι ωμό ρύζι)

Προσθέστε το ρύζι και να το φέρετε σε βρασμό για άλλα 5 λεπτά

Στραγγίξτε όλο το νερό (το οποίο έχει πλέον αφαιρέσει μεγάλο μέρος του αρσενικού που υπήρχε στο ρύζι)

Προσθέστε πάλι νερό (δύο φλιτζάνια για κάθε φλιτζάνι ρύζι)

Καλύψτε το ρύζι με καπάκι και μαγειρέψτε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό

“Συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτήν τη μέθοδο ιδίως αν βράζουμε ρύζι για βρέφη και παιδιά, καθώς είναι πολύ ευάλωτα στους κινδύνους έκθεσης στο αρσενικό”, είπε ο Menon.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνική αφαιρεί περίπου το 54% του αρσενικού στο καστανό ρύζι και περίπου το 73% στο λευκό ρύζι, ενώ διατηρεί γενικά το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και μαγγανίου.

Εκτός από την απομάκρυνση του αρσενικού και τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, ενέργεια και χρόνο μαγειρέματος από άλλες μεθόδους μαγειρέματος που μπορούν να αφαιρέσουν το αρσενικό, όπως το πλύσιμο του ωμού ρυζιού, που αφαιρεί επίσης τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα