Μελιτζάνες φούρνου με 4 τυριά και μυρωδικά: Μία μερακλίδικη συνταγή, με δεδομένη επιτυχία για όλη την οικογένεια

Μελιτζάνες φούρνου: Η ωραιότερη συνταγή με δεδομένη επιτυχία

Ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά θεωρείται η μελιτζάνα, η οποία αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6. Επιπλέον, περιέχει φαινόλες και φλαβονοειδή, όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, στοιχεία που δρουν ενάντια στους ιούς, τα επιβλαβή βακτηρίδια, και τον καρκίνο.

Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην Ινδία. Η πρώτη που καλλιεργήθηκε ήταν στην Κίνα και εισήχθη στη Μεσόγειο στις αρχές του Μεσαίωνα από τους εμπόρους στη Μέση Ανατολή. Στην Ισπανία πήγε από τους Μαυριτανούς το 12ο αιώνα και τελικά βρήκε το δρόμο της προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Από Ισπανούς επιχειρηματίες εισήχθη στην Αμερική εκατό χρόνια αργότερα όπου δεν έγινε αποδεκτή, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η κατανάλωσή της έχει ως αποτέλεσμα λέπρα, τρέλα και καρκίνο. Έγινε αποδεκτή πριν από 50 χρόνια. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Τα υλικά της συνταγής με τις μελιτζάνες

10 μελιτζάνες φλασκές. 1μεγάλο κρεμμύδι. 3 σκελίδες σκόρδο. 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη. 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. 1/2 κ.γ βασιλικό. 1 κ.σ πελτέ. 1 πουμαρό (ντομάτα). 1/4 φλ. τσαγιού λάδι
Αλάτι πιπέρι. 250 γρ γραβιέρα. 250 γρ κασέρι. 250γρ γκούντα. 250 γρ φέτα

Η εκτέλεση της συνταγής

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες τις οποίες στρώνουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αλατίζουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με λαδάκι και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο αερόθερμο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και την πιπεριά μέσα στο λαδάκι. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον βασιλικό και τα γυρίζουμε λήγω να βγάλουν τα αρώματά τους.Προσθέτουμε το πουμαρό λίγο νεράκι αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20 λεπτά ( να δέσει η σάλτσα).Τρίβουμε όλα τα τυριά εκτός από τη φέτα και τα ανακατεύουμε.Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο. Ραντίζουμε με λίγο λαδάκι το πυρέξ και λίγη φρυγανιά τριμμένη και κάνουμε στρώσεις με μελιτζάνα, σαλτσούλα, μαϊντανό κίτρινα τυριά και φέτα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου.Τελειώνουμε με τα τυριά από πάνω.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στο αερόθερμο μέχρι να ροδίσει το φαγητό.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα